Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sült paradicsom leves

2018. május 28. - Heni süt neked

Nemsokára beköszönt a nyár, ezzel együtt a friss zöldségek szezonja. De addig is elérhető közelségbe került már az igazi paradicsomízű paradicsom. Megfizethető áron vásárolhatjuk meg és ez nagyon csábítóvá teszi. Az egyik nagy kedvencem a fűszeres, krémes paradicsomleves, amit az tesz még különlegesebbé, hogy mindez sült paradicsomból készül, jó sok fokhagyma hozzáadásával és egy kis krumpli és kaliforniai paprika segítségével sűrítve. Mindez már így is elég csábítón hangzik, pedig még nem is kóstoltad! Anélkül pedig igazán nehéz lenne elcsábulni és véleményt formálni. Pedig hidd el, azonnal odaleszel érte, mihelyst a szádba kanalazod az első falatot. Kihagyhatatlan élmény. Valóságos elvarázsolódás. 

paradicsomleves.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg érett paradicsom
  • 0,5 kg koktélparadicsom
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • só,bors
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb darab krumpli
  • 3 ek. sűrített paradicsom
  • 1-1,5 l zöldség alaplé
  • 1 cs. friss bazsalikomlevél
  • parmezán forgács - opcionális
  • csipet cukor - opcionális

sult_paradicsomleves.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra!

Tegyük egy tepsibe a félbevágott paradicsomokat, majd locsoljuk meg 2 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk a tetejére a kés lapjával szétnyomkodott fokhagymákat. Keverjük össze az egészet, és süssük a sütőben kb. 25 percig, vagy amíg a paradicsom megpuhul és megsül. 

Amíg sül a sütőben, addig a maradék 1 evőkanálnyi olajat hevítsük fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra felvágott hagymát, paprikát és krumplit. Pirítsuk amíg a hagyma megpuhul, és a burgonya szélei elkezdenek megpirulni. Ez nagyjából 6-7 percet vesz igénybe. Ezután tegyük bele a sűrített paradicsomot, adjuk hozzá az alaplevet, sózzuk, ha ez szükséges, valamint egy csipet cukrot is adhatunk hozzá, de ez csak egy lehetőség. Fedjük le és forraljuk össze az egészet. Ha felforrt, vegyük visszább a hőt és forraljuk így 15 percig, amíg a krumpli meg nem puhul teljesen. Most jöhet a sütőből kivett sült, fokhagymás paradicsom a levével együtt (egy pár darabot tegyünk félre a tálaláshoz). Ezután a felaprított bazsalikomot adjuk a léhez. Forraljuk további 2 percig, ennyi idő alatt a bazsalikom is megpuhul. Végezetül egy botmixerrel pürésítsük az egészet.

Tálaláskor parmezán forgáccsal (zöldségpucolóval szeljük rá) szórjuk meg a levest (vegánok elhagyhatják), pár szem sült paradicsommal és kevés további bazsalikommal. Krémes, aromás, telt ízvilágú levest kapunk, ami a paradicsom megsütésétől még egy kis plusz karamelles zamatot is kap. Előnye, hogy nincs rántva, habarva, csak egy kis burgonyával van sűrítve. A paprika pedig kis pikáns felhangot ad ennek a csodás, sült paradicsom levesnek. 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

paradicsomleves3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8013990636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása