Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sertésköröm, rózsaborsos sörrel főzve

2018. július 23. - Heni süt neked

Mert van élet a körömpörköltön túl is. Eleve a sertéskörmöt csak a lakosság egy részre eszi, az is pörköltként. Legyen az bográcsban főzve, csülökkel vagy pacallal, de mindenképp pörkölt formájában. Illetve max. rántva, de azt meg inkább borjú lábból, de némelyek azért sertésből is elkészítik.

De vannak olyan elvetemültek, mint  például én is, akik kísérletező kedvükben újítanak. Most egy olyan ételt álmodtam meg, amit Reczer Gábor (kitűnő sörfőző) terméke ihletett meg. Egy nagyon könnyed, a 40% búzamalátának köszönhetően leginkább búzasörhöz hasonlító white saison, rózsaborssal. Rengeteg rózsaborssal, ami szépen belesimult a sörbe, a korty végén a nyelven érezni egy kis fűszerességet (aki esetleg nem ismeri ezt a fűszert: a rózsabors nem csípős, csak fűszerességet ad.) A sör amúgy Kollabors néven fut.

fotojet_4.jpg

Na ez az, ami elvarázsolt, és amihez én a sertéskörmöt álmodtam hozzá. Zseniális lett. És ez nem nagyképűség, hanem az alapanyagokat dicséri. Sok zöldséggel, gerslivel és két üveg sörrel, öntöttvas edényben órákig készült a sütőben. A hús teljesen átvette a sör aromáját, valamint a rózsabors fűszerességét. Cseppet sem lesz tőle keserű, inkább a pikáns, fűszeres jelző az, ami tökéletesen passzol az étel leírásához.

img_5205.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 sertésköröm feldarabolva
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagyobb szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 maroknyi gersli - gm diétában rizs
  • 10 db szemes bors - ezt csak úgy érzésre
  • kevés zsiradék
  • 1 db chili paprika - opcionális, de erősen ajánlott
  • 2 üveg 0,33-as Kollabors sör

img_5211.jpg

Elkészítése:

A legjobb, ha egy öntöttvas edényben készítjük, de ennek hiányában valami vastagfalú, mély fazekat válasszunk. Tegyünk zsiradékot az edénybe, majd rakjuk le a sertésköröm darabokat. Ha a hentest megkérjük, gyönyörűen feldarabolja az egész körmöket. Így sokkal jobban kezelhető, fogyasztható, és az sem mellékes tény, hogy az amúgy is nehezen puhuló hús, ily módon gyorsabban megfő. A körmök mellé tegyük a felkarikázott répákat, vastagabb karikákra, hogy ne essen szét főzés közben, majd a feldarabolt szárzellert és a szintén vastag szeletekre vágott hagymát, valamint a fokhagyma gerezdeket. Most jöhet a fűszerezés, a gersli, legvégül a két üveg sör. Ennyi pont befedi az egészet, de ne féljünk, nem lesz túl leveses. Az órák során, amíg fedő alatt fő a sütőben, addig szépen bedagad, és beszívja a zöldség, az árpagyöngye és persze a köröm is az összes mennyei aromát. 

img_5204.jpg

Elérkezett az idő, hogy lefedve betoljuk a sütőbe, ahol kb. 2 - 2,5 órán át omlóssá puhul a sertésköröm, ahogy az kell, a csontról lemállik a ragacsos, csodás cucc és még meg is pirul kissé, anélkül, hogy ránéznénk, vagy levennénk a fedőt. Alig 5 perc előkészítés - hiszen én nyáron pl. a répát nem hámozom meg -, és utána kényelmesen hátradőlhetünk, ameddig elkészül ez a csodás étel. Különleges ízvilág és egyedi harmóniák jellemzik.

Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel, és egy citrom reszelt héjával, ami olyan üdévé teszi, az amúgy nehéznek tűnő ételt, hogy azt el sem lehet mondani. Nagyon kellemes, teljesen más, mint egy zsíros körömpörkölt. Sokkal frissebb, aromásabb. De azért az az érzés, amit a pörköltnél érzünk, miszerint csak kézzel érdemes falatoznunk, a szánk szinte összeragad a mennyei cupákoktól, na az, az itt is megmarad, szerencsére. Jó szívvel ajánlom azoknak, akiknek bármiféle elköteleződésük van  a sertés ezen részével.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_5218.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2014118811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása