Egyszerű, ízletes, húsmentes, mégis telt ízvilágú finomság az alábbi receptben szereplő étel. Csupa frissesség, csupa aroma, csupa kerek letisztultság. Polenta, mezeibb nevén puliszka, parmezánnal és friss bazsalikommal készült. A hozzá kínált szósz egy igazi olasz jellegű sugo egyszerűbb, letisztultabb változata, ami szaftos, de húsos paradicsomból, hagymából, olajból és bazsalikomból áll.
A két összetevő, azaz a polenta ropogósra sütve és a fűszeres, krémes mártás tökéletesen kiegészítik egymást, szimbiózisban vannak. Együtt alkotnak ütős párost. Külön-külön is ízletesek, de együtt tudják magasabb szintre emelni az egyszerű paradicsomszósz és puliszka duót.
Elkészíteni pofonegyszerű, cseppet sem időigényes, még ha úgy is tűnik, de NEM, és annyira ízes, zamatos, hogy szinte elvarázsol nemes egyszerűségével.
Hozzávalók 2 főre:
- 0,5 kg koktélparadicsom
- 0,5 kg fürtös paradicsom
- 1 csipet cukor- vagy ennek megfelelő édesítő
- 1 csokor bazsalikom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 fej vöröshagyma
- só, bors
- olívaolaj
- 1 tk vaj
- 1 csésze (2,5 dl) kukoricadara
- kb. 3-4 dl víz - szükség esetén pótolni további 1-2 dl-vel
- 5 dkg parmezán sajt
Elkészítése:
Először készítsük el a polentát. Tegyünk egy vastagfalú lábosba 1 púpos teáskanálnyi vajat, majd ha elolvadt öntsük rá a kukoricadarát, öntsük fel a vízzel, sózzuk. Kevergessük folyamatosan, hogy ne ragadjon le az alja, sajnos hamar odakap. Vigyázzunk arra is, hogy pöfög, mint egy vulkán, és nagyon forró ilyenkor, égési sérülést tud okozni, ha a kezünkre vagy bármelyik testrészünkre fröccsen.
Szóval kevergessük és ha nagyon, de nagyon sűrűnek találjuk, apránként adjunk hozzá még vizet. A végső állagának olyannak kell lennie, mint a csiríznek. Az utolsó pillanatban adjuk hozzá a lereszelt parmezán felét, keverjük össze, majd borítsuk ki egy sütőpapírral lefedett nagyobb vágódeszkára (vagy bármi másra, ami hőálló). Simítsuk el, hogy egyenletesen szétoszlatva tudjon kicsit hűlni, ezáltal dermedni.
Egy bögrével szaggassunk korongokat a már dermedt puliszkából, majd pár csepp forró olívaolajon süssük ropogósra mindkét oldalukat.
Most jöhet a mártás. Egy serpenyőben olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát, adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát, majd a felkockázott paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk. Főzzük szét, de nyugodtan maradhatnak benne paradicsomdarabok, így rusztikusabb lesz, haraphatóbb, de mégis krémes. Tegyük bele a bazsalikom felét egész apróra vágva. Rottyantsunk rajta még egy utolsót. A ropogós polenta korongokat helyezzük a mártásba és szórjuk meg a friss bazsalikom levelekkel.
Tálaláskor reszeljük rá a maradék parmezánt, ezzel koronázva meg ezt a fenséges, egyszerűségében mégis a tökéletességet képviselő finomságot.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!