Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Padlizsános resztelt máj

2018. augusztus 27. - Heni süt neked

Igen, tudom. Némelyek szerint ez kész szentségtörés. De ha túl tudnak lépni az előítéletükön, akkor simán rájönnek, hogy ez baromi jó párosítás. Sűrű szaft, mennyei ízek, harmonius kombináció. Cseppet sem tolakodó a padlizsám íze, inkább krémessé, tartalmasabbá és sűrűbbé teszi a májat. A fűszerezés maradt, annyi kiegészítéssel, hogy 1 teáskanálnyi füstölt fűszerpaprikával (rajongok a Chili Hungária Manufaktúra termékeiért, így ezért a csodáért is) bolondítottam meg. Ez elhanyagolható, de hidd el, olyat zamatot kölcsönöz az egésznek, hogy ezt nem akarod kihagyni, főleg ha otthon és nem szabad tűzön készíted el. A teljesség kedvéért tettem bele még 1-1 paprikát, paradicsomot. Ettől nem lett lecsós, de kerekké tette az aromákat. Elkészítése gyors, az eredmény magáért beszél:

img_1571_ma_solat.JPG

Hozzávalók 2 főre:

  • 50 dkg sertésmáj
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kisebb-közepes padlizsán
  • só, bors, fűszerpaprika
  • 1-1 db paprika, paradicsom
  • zsiradék
  • 1 tk. füstölt fűszerpaprika - opcionális, de erősen ajánlott :)

img_5549_ma_solat.jpg

Elkészítése:

A zsiradékon dinszteljük meg a laskára felszeletelt hagymát (ha kicsit odapörkölődik, az sem baj). Lehet, soknak tűnik, de hidd el, kell ennyi. A zamatához, a sűrűségéhez. Tegyük rá a felcsíkozott májat és felkockázott padlizsánt, a felkarikázott paprikát (én a csumáját is beleteszem), valamint a paradicsomot felkockázva. Nyugodtan tegyük egyszerre bele a hozzávalókat, nagyjából egyidőben puhulnak meg. Pirítsük össze őket pár percig.Most jöhet a szétnyomkodott fokhagyma. Ezután szórjuk meg a piros-, és a füstölt fűszerpaprikával, borsozzuk.

Tudom, tudjátok, de nem elég hangsúlyozni: SÓZNI CSAK A FŐZÉS BEFEJEZTÉVEL SZABAD! Ugyanis, ha közben sózzuk, akkor a máj megkeményedik, ez pedig abszolút nem célunk. A túlfőzés is hasonló eredményhez vezet, ezt is tartsuk szemelőtt.

Öntsük fel 2 dl vízzel. Ha kevésnek tűnik, nyugodtan pótold, ízlés szerint. Fedjük le, és pároljuk 15-20 percig. Ha túl hosszúnak érezzük a szaftot, akkor fedő nélkül süssük le (redukáljuk a levet). Ennyi idő alatt összefőnek az ízek, megpuhulnak az alapanyagok. 

Végezetül, ha már elkészült, sózzuk ízlés szerint. Ez így egytálétel, de ha valakinek hiányzik, kínálhat mellé főtt burgonyát, rizst, bulgurt vagy épp salátát. Mellesleg a foszlós, puha kenyér nagyon passzol hozzá. Már csak a tunkolás miatt is. :)

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_5551_ma_solat.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4114168959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása