Az egész egy paradicsomos, húsos tésztás ragunak indult, de miután az utóbbi időben nem igazán ehetek szénhidrátot, így átalakult egy igazi olaszos fűszerezésű zöldséges egytálétellé, tészta nélkül, ámde nagyon finoman. 20-25 perc az elkészítési ideje, tehát egy pikk-pakk ételről beszélünk, ami őszintén szólva csodás! :)
Egyáltalán nem hiányzott a tészta a ragu mellől, testes, ízes, laktató, de nem nehéz étel kerekedett így belőle, nem mellesleg egészséges, szénhidrátot csak nyomokban tartalmazó :) verzióban. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, akinek hiányzik az olaszos, (tésztás) ízvilág. Nem kell lemondani róla, csak zöldséggel bolondítsuk meg.
Természetesen ezt a ragut tésztával is kínálhatjuk, ha valakinek ez megengedett. Leginkább tagliatelle (szélesmetélt) tésztát tudnék hozzá elképzelni, de a polenta (puliszka) is kitűnően passzol hozzá.
Hozzávalók 2 főre:
- 50 dkg darált sertés-, vagy marhahús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- bazsalikom, rozmaring, oreganó
- só, bors
- 1-1,5 dl vörösbor (jófajta, testes)
- 35 dkg lédús paradicsom
- olívaolaj + kevés vaj - lm diétában a vaj helyett margarin
- 2 db sárgarépa
- 20 dkg zöldborsó
Elkészítése:
Az olívaolaj-vaj keverékén dinszteljük meg az apróra vágott hagymát. Sózzuk. Ha összeesett, jöhet a darált hús. Fűszerezzük borssal, bazsalikommal, oreganóval, rozmaringgal. Fehéredésig pirítsuk a húst. A paradicsomot vágjuk szintén apró kodarabokra és adjuk a húshoz. A sárgarépát vágjuk kis kockákra, majd a borsóval együtt tegyük a többihez. Öntsük fel a vörörsborral, fedjük le és forraljuk ki a ragut, amíg az alkohol elpárolog, és a zöldség is megpuhul. Ha soknak tűnik a lé, süssük le, de azért egy kis szaft mindenképpen maradjon!
Önmagában is fenséges étel, cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak így ajánlott, a többiek a már említett tagliatelle tésztát vagy polentát ajánlok hozzá, mellé, rá.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!