Egy igazi, sajnos lassan a homályba veszett klasszikus: a kolbásszal töltött karaj. Nagyanyáink, anyáink nagy kedvence, amit az egész család imádott. Az élmény ma is pont ilyen. A szaftos kolbász, a színhús karajban, ami fokhagyma gerezdekkel van megtűzdelve, na kérem szépen, ez valóban mennyei. Arról ne is beszéljünk, amikor a paprikás sült zsír másnapra megdermed és kenyérre kenve élvezettel elmajszoljuk, hmmmmm. Az maga a nettó élvezet.
A csúcspont pedig a sült zödségek jelentik, amit köretként kínálunk a sülthöz.
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertés karaj
- 1 szál parasztkolbász
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek zsír - tetszés szerint
- 2 db csicsóka
- 3 db paradicsom
- 2 szál sárgarépa
- 1 db cukkini
- 2 fej hagyma
- 2 db paprika
- 2 db alma
- só, bors
- friss kakukkfű, rozmaring
Elkészítése:
A húst a legegyszerűbb a hentesnél felszuratni és megtöltetni a kolbásszal. Ha ez megvan, akkor sózzuk, borsozzuk be alaposan kivülről, majd egy kispengéjű éles késsel szúrjuk meg a húst több helyen, és fokhagyma gerezdekkel tűzdeljük meg. Tegyük egy kizsírozott tepsibe, öntsük fel 1,5 dl vízzel, fedjük le alufóliával, majd toljuk a sütőbe 170 fokra, 1-1,5 órára. Ha letelt az idő, vegyük le a fóliát és pirítsuk ropogósra a karajt. Ha légkeveréses a sütőnk, akkor a hús alá betolhatjuk a feldarabolt zöldségeket, amiket egy enyhén kiolajozott, mély tepsibe tettünk, sóztuk, borsoztuk, és rátettük a friss fűszernövényeket. Ez alá is mehet egy kevéske víz, hogy hamar megpárolódjon, de miután elpárolgott a lé, ropogósra sülhessen a tepsis zöldségünk.
Íly módon méltó párja lesz a kolbászos karajnak, ami így együtt egy igazi ízorgia.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!