Amikor a kényszer szülte megoldás csodás eredményhez vezet. Na, pont ilyen ez a falafel pite is. Úgy történt, hogy nem volt gáz a házunkban hosszú napokig, így a főzés, sütésre korlátozódott. Mindent a villanysütőben készítettem el. Egyik nap nagyon vágytam egy jó kis falafelre. Miután nem tudtam volna kisütni olajban a golyócskákat, így maradt az a megoldás, hogy elkészítem házilag a csicseriborsót, majd egy jénaiban megsütöm. Egyben. Szerényen szólva is mennyei lett. A sült, fűszeres szőlő tökéletes kiegészítője. Így együtt egy ízorgia, ellenállhatatlan.
Hozzávalók:
- 0,5 kg csicseriborsó
- római kömény, őrölt koriander, só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fél citrom leve
- csipet sütőpor
- kevés olaj
- 1 fürt nagyszemű kék szőlő
- olívaolaj
- friss rozmaring ág
- chilipaprika -opcionális
Elkészítése:
Előző éjjel áztassuk be a csicseiborsót. Másnap tegyük fel sós vízben főni, kb. 1 órát. Ha elkészült, aprítógépben morzsás állagúra készítsük el, adjunk hozzá pár csepp olajat, a fokhagymát, nagy csipet koriandert, római köményt, sót, borsot és végül a citrom levét. Dolgozzuk össze a géppel. Egy tűzálló tálat vékonyan olajozzunk ki, majd széepn terítsük szét benne a csicserit. Toljuk sütőbe 35-40 percre, légkeverésen 180 fokon. Az utolsó 20 percben betolhatjuk mellé az olívaolajjal összekevert, leszemezett szőlőt, sózzuk, borsozzuk (gyengén) és tegyük rá a rozmaring ágat. Így egyszerre készülnek el és máris lehet tálalni pár karika chilipaprikával. :)
Mennyei élvezet, őszintén mondom :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!