Végy egy csodás, húsos füstölt csülköt - kezdődik így a recept. Na, de álljunk is meg itt egy pillanatra. Ne kapkodjuk el a dolgot, alaposan nézzük meg azt a csülköt. Legyen formás, húsos és ami a lényeg NE gyorsan pácolt, hanem igazi füstölt csülök legyen. Biztos emlékeztek még arra az időre, amikor a főzés előtt olykor még be is kellett áztatni, mert annyira sós volt a hús. És arra emlékeztek, amikor a főzőlevet félretettük, hogy később egy isteni bableves/babgulyás legyen majd belőle? A gyors pácolású füstölt áru leve semmilyen. Max. a zsír fő ki belőle, de hogy zamata, klasszikus füstölt aromája nincs, az tuti. Ezzel szemben a valódi füstöléssel készült csülök összetéveszthetetlen, leírhatatlan ínyencség. Főleg, ha sütőben ropogósra sütjük egy igazán különleges sörrel locsoltgatva, ami aztán az edényben mellette pihenő savanyú káposztán, almán és hagymán landol, megízesítve azokat.
És akkor ejtsünk pár szót arról a sörről. Mert tulajdonképpen bármilyen jó minőségű világos sör passzol hozzá, de az igazi bukéját az adja, ha a Reczer ser kollab sorozatának egyik új darabjával, a white IPA típusú Egyszeregy elnevezésűvel készül. Ez a sör mennyeien passzol a csülökkel. Enyhén citrusos aromája feloldja, kiegyenlíti a kissé nehezebb füstölt ízvilágot.
És akkor forduljunk a célegyenesre! Így néz ki, ha elkészül ez a csodás finomság hagymával, almával, friss rozmaringgal és az EGYSZEREGGYEL:
Hozzávalók:
- 1 szép darab füstölt csülök
- 1 kg savanyú káposzta
- 3 db kicsi savanykás alma
- 3 nagy fej hagyma
- kevés zsiradék
- 1 ág friss rozmaring
- 2-3 szem borókabogyó
- 5-10 szem bors
- 2 db babérlevél
- 2 üveg Reczer ser (Egyszeregy, white IPA)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
Előző este főzzük meg a csülköt, a levet tegyük félre ahhoz a bizonyos isteni bableveshez.
Egy (öntöttvas) lábosba tegyünk kevés zsiradékot, majd az enyhén kimosott káposztával béleljük ki. Helyezzük a tetejére a főtt, füstölt csülköt. Szórjuk mellé a borsot, a borókát, adjuk hozzá a babérlevelet. Sót direkt nem írtam a hozzávalókhoz, mert a csülök elég sós magában is, és a káposzta is kellően az. A negyedelt hagymákat, almákat szórjuk a hús köré. legvégül öntsük fel a sörrel, fedjük le, majd toljuk a sütőbe. Süssük légkeveréssel 45 percet, akár 1 órát is. Majd vegyü le a fedőt és grill fokozaton süssük ropogósra a csülök bőrét (néha locsoljuk meg a szafttal), ez további 15-20 perc lehet, de érdemes ellenőrizni, mert ahány sütő, annyi sütési idő.
Ezzel el is készült ez az omlós húsú, ropogós bőrkéjű, istenien ízes finomság.
Amikor tálaljuk, ne felejtsünk el puha, foszlós kenyeret kínálni mellé, no és persze egy pohár Egyszeregyet!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.