Hadd sztorizgassak kicsit: a spaghetti alla puttanesca jelentése nem más, mint, hogy az örömlányok (ez a finomabb megfogalmazás) spagettije. Habár egy nagyon közismert ételről van szó, egyáltalán nem régi étel. Ez a dél-olasz stílusú szósz a XX. század közepe környékén bukkant fel. Nagy valószínűséggel egy regényben említették meg, méghozzá a nápolyi születésű Raffaele La Capria “Halálos seb” című regényéből származik, 1961-ből. Itt olvaható először ez a fajta elnevezés: “spaghetti alla puttanesca come li fanno a Siracusa” , vagyis a kurvák spagettije, ahogy azt Szirakúzában készítik.
Az én verzióm tengeri herkentyűkkel van felturbózva, és még a spagettit is elhagytam mellőle. De hidd el, így is tökéletes :) Természetesen mindenki úgy készítse el, ahogy az ízlése diktálja. Nekem így... :)
Az alap a megszokott mediterrán ízek szerint készül, persze a mondás itt is érvényes: ahány ház annyi szokás.
Hozzávalók:
- 25 dkg tenger gyümölcsei
- 2 konzerv jó minőségű hámozott paradicsom konzerv
- 8 szelet szardella
- 1 marék fekete-, és zöld olajbogyó
- olívaolaj
- pár db nagyszemű kapribogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- friss chili
- apróra vágott petrezselyem
Elkészítése:
Az olajon pirítsuk le az aprított fokhagymát, vigyázva, nehogy megégjen, mert akkor megkeseredik. Majd tegyük bele a szardella csíkokat, és keverjük össze, Nagyon hamar szétolvad, és láthatatlanná válik az egész, viszont ízében markáns, sós és nagyon ízes. Ezzel egy testes, ámde önállóan beazonosíthatlan aromát kölcsönöz majd a mártásnak. Jöhet a tenger gyümölcsei mix, majd a paradicsom. Adjuk hozzá az olajbogyókat és a kapribogyókat is, végül a chili paprikát felaprítva. Fedő alatt 5-10 perc alatt készre főzzük.
Az eredeti recept szerint spagetti dukál hozzá, de friss, puha kenyérrel tunkolva is mennyei, de önmagában, egy light-os étkezésként is igazán csodás!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.