Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Puttanesca tenger gyümölcseivel gazdagítva

2019. február 22. - Heni süt neked

Hadd sztorizgassak kicsit: a spaghetti alla puttanesca jelentése nem más, mint, hogy az örömlányok (ez a finomabb megfogalmazás) spagettije. Habár egy nagyon közismert ételről van szó, egyáltalán nem régi étel. Ez a dél-olasz stílusú szósz a XX. század közepe környékén bukkant fel. Nagy valószínűséggel egy regényben említették meg, méghozzá a nápolyi születésű Raffaele La Capria “Halálos seb” című regényéből származik, 1961-ből. Itt olvaható először ez a fajta elnevezés: “spaghetti alla puttanesca come li fanno a Siracusa” , vagyis a kurvák spagettije, ahogy azt Szirakúzában készítik.

Az én verzióm tengeri herkentyűkkel van felturbózva, és még a spagettit is elhagytam mellőle. De hidd el, így is tökéletes :) Természetesen mindenki úgy készítse el, ahogy az ízlése diktálja. Nekem így... :)

Az alap a megszokott mediterrán ízek szerint készül, persze a mondás itt is érvényes: ahány ház annyi szokás. 


img_7603.jpg

Hozzávalók: 

  • 25 dkg tenger gyümölcsei
  • 2 konzerv jó minőségű hámozott paradicsom konzerv
  • 8 szelet szardella
  • 1 marék fekete-, és zöld olajbogyó
  • olívaolaj 
  • pár db nagyszemű kapribogyó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss chili
  • apróra vágott petrezselyem

 img_7604.jpg

Elkészítése:

Az olajon pirítsuk le az aprított fokhagymát, vigyázva, nehogy megégjen, mert akkor megkeseredik. Majd tegyük bele a szardella csíkokat, és keverjük össze, Nagyon hamar szétolvad, és láthatatlanná válik az egész, viszont ízében markáns, sós és nagyon ízes. Ezzel egy testes, ámde önállóan beazonosíthatlan aromát kölcsönöz majd a mártásnak. Jöhet a tenger gyümölcsei mix, majd a paradicsom. Adjuk hozzá az olajbogyókat és a kapribogyókat is, végül a chili paprikát felaprítva. Fedő alatt 5-10 perc alatt készre főzzük. 

Az eredeti recept szerint spagetti dukál hozzá, de friss, puha kenyérrel tunkolva is mennyei, de önmagában, egy light-os étkezésként is igazán csodás! 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_7606.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1414630308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása