Isteni finom, ress, harsogó zöld, idei kelkáposztát lehet már kapni. Olyat, aminek nem lehet ellenállni. Olyat, ami egyből beindítja a fantáziát, aminek az ízét azonnal a számban érzem. A zöldségesnél már láttam magam előtt, ahogy leveleire szedem és szépen beletekerem a gombával gazdagított darált húst, a tölteléket. Sima paradicsomszósz helyett pedig egy könnyed, tavaszias, ricottával ízesített verzióval főzöm össze. Őszinte leszek, isteni lett, nem csak a fantáziámban. :)
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej friss, idei kelkáposzta
- 1 kg darált hús - sertés/pulyka
- 2 nagy fej csiperke
- 1 tojás
- 3 ek reszelt parmezán
- só, bors
- 1 doboz ricotta/túrókrém
- 1 l passzírozott paradicsom
- bazsalikom (friss vagy szárított)
- tejföl - lm diétában növényi tejföl/joghurt
- kevés olaj
Elkészítése:
Szedjük leveleire a kelt, erezzük ki, mossuk meg, majd itassuk fel a felesleges vizet róla. Közben keverjük össze a darált húst a tojással, parmezánnal, apróra kockázott gombával - az Amigo, ami gombánk termékei közül a vastag húsú, grillezni való csiperkét szeretem használni, mert megmaradt az állaga, hiába aprítom fel - , sóval, borssal. Töltsük be a leveleket a hússal, a maradék aprókáposztát pedig vágjuk össze. Egy mély serpenyőbe kevés olajat hevítsünk, majd tegyük bele az aprókáposztát és a felkockázott levél erezetet. Minden használjunk fel, ne pocsékoljunk, pláne ilyenkor, amikor annyira friss, üde minden! Sózzuk kicsit.
Tegyük rá körbe a töltött leveleket.
A ricottát keverjük össze a felaprított bazsalikomlevelekkel, majd keverjük ki a paradicsomlével. Öntsük nyakon a töltelékeket ezzel a ricottás lével, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt főzzük kb. 1 órán át. Először nagy lángon, majd takarékon.
Ha elkészült, egy kevés tejföllel tálaljuk! Önmagában vagy főtt krumplival mennyei élvezet. Egészséges, ízletes, látványos!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.