Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Perzsa leves rizzsel és fekete lencsével (Aash)

2019. május 04. - Heni süt neked

Különleges egytálétel ez a leves. A perzsa konyha alapja az aash, ami hüvelyesekből és zöld fűszernövényekből áll alapvetően. Ez a verzió most lencséből és rizsből. Az aash mindig sűrű, majdhogynem főzelék állagú. És nagyon ízes, fűszeres, kissé savanykás, pikáns. Minden hozzávaló könnyen beszerezhető, még a tamarind püré is, ami már szinte minden ázsiai boltban kapható. Az év bármely szakában elkészíthető, mindig jólesik. Olyan étel ez, ami ebédre, vacsorára egyaránt megfelelő. Gyorsan elkészül, semmi extra tudást nem igényel. 

Jó szívvel ajánlom az új ízekre nyitottaknak. :)

img_8069.jpg

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg rizs (vadrizs)
  • 10 dkg fekete lencse
  • 3  gerezd fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2 ek tamarind püré 
  • 1 ek vaj/margarin
  • 1 cs. petrezselyem
  • 1 cs. koriander
  • 1 db chili paprika
  • kevés olaj
  • 1 l zöldség alaplé
  • 1 l hideg víz

tálaláshoz:

  • 1 cs. friss kapor
  • 1 cs. újhagyma
  • író - opcionális
  • mentás olaj (mentalevél pépesítve, olajjal elegyítve) - opcionális

img_8065.jpg

Elkészítése:

Kevés olajon dinszteljk meg a felkockázott hagymát. Adjuk hozzá a felaprított friss koriandert és petrezselymet, várjunk 1-2 percet, amíg összeesik.Keverjük bele a paradicsompürét, a sót, borsot paprikát, tamarind pasztát (ez kölcsönöz neki egy kis savanykás, különleges ízvilágot), valamint a vajat. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a lével és a vízzel. Forraljuk fel és szórjuk bele a rizst és a lencsét. Fedő alatt 25-30 percig főzzük. Ha túlságosan besűrűsödne, öntsük fel még alaplével vagy vízzel.

Tálaláskor szórjuk meg a felaprított kaporral és felkarikázott újhagymával. Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor íróval és mentás olajjal locsoljuk meg a tetejét (ezt én most kihagytam).

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_8066.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2114763940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petimegmondja 2019.06.04. 13:43:09

Mi értelme van a friss koriandert belefőzni? A forralástól huss elillan az íze. A végén, tálaláskor kell hozzáadni...
süti beállítások módosítása