Különleges egytálétel ez a leves. A perzsa konyha alapja az aash, ami hüvelyesekből és zöld fűszernövényekből áll alapvetően. Ez a verzió most lencséből és rizsből. Az aash mindig sűrű, majdhogynem főzelék állagú. És nagyon ízes, fűszeres, kissé savanykás, pikáns. Minden hozzávaló könnyen beszerezhető, még a tamarind püré is, ami már szinte minden ázsiai boltban kapható. Az év bármely szakában elkészíthető, mindig jólesik. Olyan étel ez, ami ebédre, vacsorára egyaránt megfelelő. Gyorsan elkészül, semmi extra tudást nem igényel.
Jó szívvel ajánlom az új ízekre nyitottaknak. :)
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 10 dkg rizs (vadrizs)
- 10 dkg fekete lencse
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika
- 1 ek paradicsompüré
- 2 ek tamarind püré
- 1 ek vaj/margarin
- 1 cs. petrezselyem
- 1 cs. koriander
- 1 db chili paprika
- kevés olaj
- 1 l zöldség alaplé
- 1 l hideg víz
tálaláshoz:
- 1 cs. friss kapor
- 1 cs. újhagyma
- író - opcionális
- mentás olaj (mentalevél pépesítve, olajjal elegyítve) - opcionális
Elkészítése:
Kevés olajon dinszteljk meg a felkockázott hagymát. Adjuk hozzá a felaprított friss koriandert és petrezselymet, várjunk 1-2 percet, amíg összeesik.Keverjük bele a paradicsompürét, a sót, borsot paprikát, tamarind pasztát (ez kölcsönöz neki egy kis savanykás, különleges ízvilágot), valamint a vajat. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a lével és a vízzel. Forraljuk fel és szórjuk bele a rizst és a lencsét. Fedő alatt 25-30 percig főzzük. Ha túlságosan besűrűsödne, öntsük fel még alaplével vagy vízzel.
Tálaláskor szórjuk meg a felaprított kaporral és felkarikázott újhagymával. Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor íróval és mentás olajjal locsoljuk meg a tetejét (ezt én most kihagytam).
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.