És eljött végre a friss fűszernövények ideje, amikor csokorban kaphatóak, frissen, üdén, illatosan! Végre! Az egyik nagy kedvencem a tárkony. A tárkony, amit egyrészről megbocsáthatatlanul keveset használunk (nagyjából a tárkonyos csirkergu levesnél ki is merül a felhasználása), másrészről azon növények egyike, ami szárítva meg sem közelíti a zöld verzióját.
Na, szóval tárkony. Az szerintem egyértelmű, hogy a tárkony mindig valami pikáns, savanykás ízhez passzol a legjobban. A mustár példának okáért a legjobb cimborája. És miután kedvenc zöldségesemnél megláttam egy csokor illatos, bujazöld tárkonyt, azonnal tudtam, hogy eljött az ideje ennek a mostani receptnek. Ki ne hagyjam a bébi laskagombát (mert hogy ilyet is lehet már vásárolni hála az Amigo a mi gombánk termékcsaládnak), ami elengedhetetlen összetevője ennek a finomságnak.
Hát lássuk:

Hozzávalók 2 személyre:
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 nagy maroknyi friss tárkony - maradék lefagyasztva! :)
- 2 ek magos dijoni mustár
- 25 dkg mascarpone - lm diétában növényi tejszín, de lehet kapni vegán mascarponét
- 2 dl fehérbor
- bébi laskagomba
- kevés vaj/margarin
- só, bors
Elkészítése:
Egy kevés vajon süssük elő a felszeletelt és besózott csirkemellet. Majd adjuk hozzá a bébi laskát, a mascarponét, a mustárt, a fehérbort. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük ki alaposan, hogy minden összetevő egynemüvé váljon a serpenyőben. Most jöhet a leszárazott tárkony. Fedő alatt 20 percet rotyogtassuk (miután egyszer felforrt, utána már csak takarék lángon), olykor-olykor kevergessük, nehogy lekapjon az alja. 20 perc alatt az alkohol elpárolog, a hús és a gomba megpuhul, a tárkony kiadja zamatát, a mustár életre kel, szóval elkészültünk.
Azon túl, hogy egy mennyei ételt kapunk, még ripsz-ropsz el is készül. Ráadásul a 20 perc alatt, amíg fő, elkészíthetjük a köretet hozzá. Igaz, hogy én nem kínáltam hozzá semmit, csak tunkolásra kíválóan alkalmas kenyeret, de teljes mértékben passzol hozzá a rizs, bulgur, kuszkusz, köles, hajdina, de még a gersli is, bár az kicsit tovább tart megfőzni.
Hát ennyi ez az istenien krémes, kicsit fanyaran pikáns mustáros-tárkonyos, bébi laskás csirkemell.
Hiba lenne kihagyni :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.