Nincs is annál finomabb, mint amikor idei, zsenge répákból, karalábéból, zöldborsóból levest készítünk. Főleg melegben esik jól egy tál langyos, üdítően friss és könnyű zöldségleves. Az egyszerűségével, letisztult ízeivel egyszerűen elvarázsol. Nem kell ide sok fűszer, hiszen a zöldségek natúr ízét szeretnénk élvezni. Ilyenkor a só és a bors a legjobb barátunk, no meg egy kis friss petrezselyem. Ennyi aroma, a már meglévők mellé, bőven elég, hogy elérjük azt a bizonyos "hmmmm" érzést. Amikor csak kanalazzuk, kanalazzuk a levest, aminek minden cseppje emlékeket ébreszt. A nagyi leveséről, gyerekkorunk nyarairól... Amikor a rohanó világban egy szusszanásnyi időt kapunk a teljes ízélmények megélésére. Nyugalmat arra az 5 percre, amikor az agyunk kikapcsol, és mi csak és kizárólag erre a tál levesre összpontosítunk. Mert ez a leves tényleg elvarázsol.
Hozzávalók:
- 1 cs. új sárga-, és fehérrépa
- 15-20 dkg fejtett, friss cukorborsó
- 1 fej idei karalábé
- 1 fej új főzőhagyma
- só, bors
- tejföl vagy joghurt - lm diétában növényi
- a fehérrépa zöldje (petrezselyem)
- kevés zsiradék (olaj vagy libazsír)
- vajgaluska - opcionális
Elkészítése:
A zsiradékon dinszteljük meg a felkockázott hagymát, majd adjuk hozzá a felaprított zöldégeket. Sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje (legalább 3 ujjnyira). Forraljuk fel és főzzük 15 percig. Ha még gazdagítani szeretnénk, akkor készítsünk vajgaluskát hozzá 1 tojásból, 1 ek. vajból, csipet sóból és annyi lisztből, amennyiből sűrű nokedli állagot nem kapunk. Egy teáskanállal szaggasuk a forrásban lévő levesbe a főzés utolsó 5 percében. Ennyi idő alatt a vajgaluska meg is fő.
Tálaláskor a leves tetejére egy kanál tejfölt halmozzunk, és szórjuk meg a petrezselyem zölddel. Az eredmény egy, a friss zöldségektől (főleg a cukorborsótól) enyhén édes, mennyei zöldségleves leves lesz, amit meleg, langyosan, de akár hodegen is élvezettel lehet fogyasztani.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.