Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egy jó sajtlevest fehérborral?

2019. június 13. - Heni süt neked

Ebben a melegben senkinek sincs kedve hosszú időt eltölteni a konyhában, a tűzhely melege fölött. Így maradnak a gyorsan elkészíthető, hidegen-melegen fogyasztható levesek. Mint például ez a sajtkrémleves, aminek szerintem a fehérbor és a többféle sajt a "titka", ami ennyire vonzóvá teszi. Mert hogy egyszerűsége, selymessége, mindent felülíró krémessége valóban lenyűgöző. És hogy pikk-pakk elkészül? Az már csak hab a tortán :)

img_8524.jpg

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 0,5 l zöldség alaplé 
  • 2 dl tejszín - lm diétában növényi vagy lm tejszín
  • 10-10 dkg reszelt sajt (gouda, parmezán, edámi) - lehet benne egy csipet füstölt sajt is (pl. Karaván, megbolondítja
  • 5-10 dkg apróra felkockázott sajt - levesbetétnek, bármilyen fajta
  • 1,5 dl fehérbor - vmi gyümölcsös, friss, pl. Irsai Olivér
  • só, bors
  • chili pehely - opcionális

img_8528.jpg

Elkészítése:

Egy lábosba előszőr teszek 2-3 dl alaplevet, majd hozzáadom a reszelt sajt felét, hagyom hogy sűrű kevergetés mellett elolvadjon benne. Majd hozzáöntöm a maradék levet és a tejszínt, valamint a reszelt sajt maradékát. Továbbra is kevergeteg. Mivel a sajtok és a tejszín elég zsírosak, így nem teszek bele vajat. Lisztet sem, hiszen a sajtok megadják a kellő sűrűségét a levesnek.

Ha szépen egyneművé válik a lé és az olvadt sajt, jöhet a fehérbor és a fűszerek. Felforralom egy utolsót és el is készült az isteni fehérboros sajtkrémlevesünk. 

Betétnek apróra felkockázott kis sajt darabokat dobok a levesbe, még forrón, hogy kicsit megolvadjon, de ne olvadjon szét! Nem kell bele sok, így is csodásan sajtos és krémes lesz! :)

Langyosan, hidegen épp olyan finom, mint melegen, de lehet, hogy kicsit sűrűbb lesz az állaga. Ne csodálkozzunk, az olvadt sajt kissé megdermed... :)

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_8526.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8614890790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.06.14. 20:12:12

Heni, én már többször próbálkoztam a sajtlevessel (camemberttel vagy chedárral), de valahogy sosem lett igazán jó. Volt, hogy a sajt összeállt, kicsapódott. Mit csináltam rosszul?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.07.05. 11:25:14

@Attilajukkaja: bocs, csak most vettem észre a kérdésed.
sztem a fokozatosság az alap, szépen, lassan adagolva kell hozzáadni a sajtot, folyamatosan keverni kell, és a hőfok is számít, erős közepes, ami kell nekünk, hogy szépen megolvadjon és ezt az állagot tartsa is.

Attilajukkaja 2019.07.05. 18:58:55

@Heni süt neked:
Köszi a javaslatokat, amik sosem jönnek túl későn. :o)
süti beállítások módosítása