Ebben a melegben senkinek sincs kedve hosszú időt eltölteni a konyhában, a tűzhely melege fölött. Így maradnak a gyorsan elkészíthető, hidegen-melegen fogyasztható levesek. Mint például ez a sajtkrémleves, aminek szerintem a fehérbor és a többféle sajt a "titka", ami ennyire vonzóvá teszi. Mert hogy egyszerűsége, selymessége, mindent felülíró krémessége valóban lenyűgöző. És hogy pikk-pakk elkészül? Az már csak hab a tortán :)
Hozzávalók 2 fő részére:
- 0,5 l zöldség alaplé
- 2 dl tejszín - lm diétában növényi vagy lm tejszín
- 10-10 dkg reszelt sajt (gouda, parmezán, edámi) - lehet benne egy csipet füstölt sajt is (pl. Karaván, megbolondítja
- 5-10 dkg apróra felkockázott sajt - levesbetétnek, bármilyen fajta
- 1,5 dl fehérbor - vmi gyümölcsös, friss, pl. Irsai Olivér
- só, bors
- chili pehely - opcionális
Elkészítése:
Egy lábosba előszőr teszek 2-3 dl alaplevet, majd hozzáadom a reszelt sajt felét, hagyom hogy sűrű kevergetés mellett elolvadjon benne. Majd hozzáöntöm a maradék levet és a tejszínt, valamint a reszelt sajt maradékát. Továbbra is kevergeteg. Mivel a sajtok és a tejszín elég zsírosak, így nem teszek bele vajat. Lisztet sem, hiszen a sajtok megadják a kellő sűrűségét a levesnek.
Ha szépen egyneművé válik a lé és az olvadt sajt, jöhet a fehérbor és a fűszerek. Felforralom egy utolsót és el is készült az isteni fehérboros sajtkrémlevesünk.
Betétnek apróra felkockázott kis sajt darabokat dobok a levesbe, még forrón, hogy kicsit megolvadjon, de ne olvadjon szét! Nem kell bele sok, így is csodásan sajtos és krémes lesz! :)
Langyosan, hidegen épp olyan finom, mint melegen, de lehet, hogy kicsit sűrűbb lesz az állaga. Ne csodálkozzunk, az olvadt sajt kissé megdermed... :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.