Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Tökös lecsó kaporral

2019. június 25. - Heni süt neked

A lecsó az egyik nagy nemzeti ételünk. És ahogy az lenni szokás, ezerféle variációban készül. Ahány tájegység, ahány ház, annyiféle szokás, tradíció alapján főzzük. Mert mindenkinek van egy titkos receptje, amitől az más, mint egy átlagos (ha van ilyen) lecsó. Amit még a nagymamájától örökölt, és ami nélkül nem lenne olyan, amilyen. Csodás!

A mostani verzió egy tökös lecsó, amit friss kaporral bolondítunk meg. Ez így igazán laza, könnyed, nyári melegben kihagyhatatlan étel. Nincs benne nehezítő tényező, mint szalonna, kolbász stb. És igen. Tudom, ez sokaknál szentségtörés. De kérek mindenkit, hogy tartsuk tiszteletben mindenki saját verzióját. Mert ettől lesz a miénk, a hazai, az egy és oszthatatlan LECSÓ. Úgy, ahogy azt ki-ki maga szája íze szerint készíti. 

img_8588.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kisebb, zsenge tök
  • 4-5 db paprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés zsiradék
  • 1 cs. friss kapor
  • só, bors, fűszerpaprika

img_8590.jpg

Elkészítése:

A zsiradékon dinszteljük meg a laskára vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a megtört fokhagyma gerezdeket. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerpaprikával majd jöhet a vastagabb szeletekre felkarikázott paprika, és a darabolt paradicsom. Szeretem egyszerre odatenni a paprikát és a paradicsomot, mert így szépen levet eresztenek együtt. Rottyantsunk egyet rajta, majd kb. 5-10 perc után adjuk hozzá a felkockázott, zsenge (pucolatlan) tököt. Újabb 5-10 percet főzzük közepes lángon. Miután vizet nem tettünk alá, így a meglévő szaft tele van ízekkel, teltséggel, a zöldségek alap zamataival. (Ha mégis kicsit hosszúnak érezzük, kicsit süssük le.) 

Ezzel el is készült az isteni finom lecsónk, amit tálaláskor megszórunk friss vágott kaporral. Szerintem puha, ropogós héjú fehérkenyérrel a legfinomabb, de kínálhatjuk tarhonyával, nokedlivel, rizzsel - ki hogy szereti, kívánja. 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_8592.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3814898924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nand 2019.06.26. 16:11:32

Milyen szép, amikor összekacsint a táj-, és a freudi elszólás... ;-)

Nand 2019.06.26. 17:04:43

@Heni süt neked: fászerpaprika... Na, jó, kicsit erőltetett.
süti beállítások módosítása