Ismerős ízekből, mégis különleges párosításban és kivitelezésben készült el ez csodás finomság. Mozzarellával, bébi spenóttal és kápiával töltött csirke felsőcomb filé, istenien zamatos lecsómártáson megpihenve. Egyrészről ropogós hús, másrészről krémes, ízes mártás az összetevője ennek a nem mindennapi párosításnak. Lehet elsőre furcsának tűnik, de higgyétek el úgy passzolna egymáshpz, mint a borsó és a héja. Egyszerű, mégis különleges étel ez. Mennyei manna. Egy akár ünnepi fogás is lehet, de ugyanannyira hétköznapi csemege is.
Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók 2 személyre:
- 2-2 csirke felsőcomb filé személyenként
- 1-1 kis maroknyi bébi spenót
- 1 db mozzarella
- 1 db kápia paprika
- só, bors
a lecsó mártáshoz:
- 1 fej vöröshagyma
- kevés zsiradék
- 2-3 paprika
- 1-2 kisebb paradicsom
- csipet fűszerpaprika
- só, bors
Elkészítése:
A legegyszerűbb, ha megkérjük a hentest, hogy filézze ki a csirkecombot, habár a felső részt igazán egyszerű megszabadítani attól az egy darab caonttól, ami benne van. Ha ez megvan, akkor tegyünk rá egy folpackot vagy sütőpapírt és egy sodrófával, vagy akár egy kisebb átmérőjű serpenyővel klopfoljunk rajta finoman egyet-kettőt. Az, hogy lefedjük valamivel a húst azért kell, mert így nem fog szakadni a comb, a sodrófa pedig egyenletesebben lapítja ki a húst és lazítja meg a rostokat. Az eredmény, hogy az ízeket jobban beszívja és gyorsabban is átsül.
Tehát, ha ezzel is elkészültünk, akkor sózzuk, borsozzuk be a csirkecombot kívül-belül. Majd fektessük le bőrével lefele, és töltsük meg a spenóttal, egy-egy szelet mozzarellával és egy csík kápia paprikával. Ezután szorosan tekerjük fel és egy hústúvel vagy fogpiszkálóval rögzítsük. Egy serpenyőben hevítsünk kevés zsíradékot, majd tegyük bele a göngyölt húsokat. Először nagylángon pirítsunk át minden oldalán (forgassuk át 1-2 perc után- ezt ismételjük, amíg minden oldalán le nem sütjük), ekkor a hús összeugrik kissé, és már tartani fogja a formáját. Ezek után öntsük fel kevés kb. 0,5 dl vízzel, majd tegyük a sütőbe, ahol süssük további 20-25 percet 180 fokon.
Míg ez készül, addig készítsük el a lecsónkat. Ha kész, akkor botmixerrel pürésítsük. Ha nagyon profik akarunk lenni, akkor egy szűrőn keresztül passzírozzuk át a pépet. Bevallom, én nem voltam profi, és így is elg krémes lett :)
Tálaláskor egy lecsó krémből tegyünk a tányér közepére, majd erre helyezzük a göngyölt, töltött, sült csirke felsőcomb filét. Ha gondoljuk, szeleteljük fel és így rakjuk a lecsó tetéjére. Önmagában így is pazar étel, de ha tartalmasabbra vágynánk, kínáljunk hozzá rizs, kuszkuszt, bulgurt, kölest, vagy akár főtt krumplit is.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.