Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Almás-tejszínes sütőtök krémleves, tökmaggal

2019. november 04. - Heni süt neked

Igen, tudom. Nem egy nagy cucc, meg úgyis szezonja van, stb... De akkor is! Én imádom. Sütőtök krémleves... Ahogy leírom, máris érzem a számban azt a tökéletes krémes, csodás aromagazdag ízvilágot, amit ez a leves jelent. Tejszínes, selymes, lágy. Na, és persze ebben is van egy kis csavar. Egy kis alma. Az összes pikáns savanyúságával, amely annyira harmonizál a sütőtök édeskés zamatával. Testes, de nem túl karakteres. Ezért is jó előcsalogatni almával, fűszerekkel, tejszínnel. 

Összességében ez egy tökéletes leves. Sűrű és észbontóan finom. Önálló fogás, amely után például egy kis sós pogácsa igazán mennyei tud lenni. :)

img_9531.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 sonka (kanadai) sütőtök - mert ez kevésbé magos, viszont annál édesebb :)
  • 1 nagyobb savanykás alma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 dl tejszín - lm diétában növényi tejszín
  • 1 ek vaj/olívaolaj
  • só, bors
  • kevés chili pehely - opcionális, de egy kis tűz ősszel jól jön :)
  • tökmag
  • friss kakukkfű
  • 1 liter zöldség alaplé

img_9534.jpg

Elkészítése:

Kevés vajon pirítsuk le a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt és a kimagozott, meghámozott almát. Öntsük fel zöldség alaplével, fűszerezzük. Forraljuk fel és főzzük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a friss, felvágott kakukkfüvet és a tejszínt (keveset tegyünk félre mindkettőből a tálaláshoz). Vegyük le a tűzről és egy botmixerrel pürésítsük. 

img_9536.jpg

Tálaláskor szórjuk meg tökmaggal, pár szál kakukkfűvel és egy kanál tejszínnel. Van annyira édes ez a fajta sütőtök, hogy semmi más édesítést nem igényel. Ha mégis úgy gondolod, akkor egy kis mézzel/juharsziruppal gazdagítsd! :)

Ezzel el is készült a mennyeien krémes, selymes tejszínes-almás sütőtök krémlevesünk.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_9532.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9915266912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2019.11.05. 17:55:29

Taps: nincs a krémleveshez elősütve sütőben a tök! Végre valaki! :)
Véleményem szerint: A sütőtök krémleves tipikusan azok közé a krémlevesek közé tartozik, amiket felesleges tejszínezni. Főleg, ha csilizzük is.
Minden jó, minden oké, csak a tejszín nem megy hozzá. Tudom, hogy minden, de minden recept, bármelyik médiában jelenik meg, tejszínezi. Én 20+ éve főzök súlyosan tej és laktózérzékenyekre. Higgyük el, ők sem hiányolják belőle, főleg nem szívesen pótolják növényivel, ami amúgy sem hiányzik.
Ha mégis egyneműsítenénk valamivel, akkor nagyanyáink bevált módszere pont jó ehhez a leveshez. A fenti mennyiséghez egy jó közepes krumpli, a tökkel együtt összevágva, csodát tesz az állagokkal.
Csípős: piros csiliolajjal megcsepegtetni tálaláskor, gyönyörű.
Feltét: vékony szelet szárnyasmáj ropogósra sütve. (nem egészséges, de finom)
Szerintem.
süti beállítások módosítása