Igen, tudom. Nem egy nagy cucc, meg úgyis szezonja van, stb... De akkor is! Én imádom. Sütőtök krémleves... Ahogy leírom, máris érzem a számban azt a tökéletes krémes, csodás aromagazdag ízvilágot, amit ez a leves jelent. Tejszínes, selymes, lágy. Na, és persze ebben is van egy kis csavar. Egy kis alma. Az összes pikáns savanyúságával, amely annyira harmonizál a sütőtök édeskés zamatával. Testes, de nem túl karakteres. Ezért is jó előcsalogatni almával, fűszerekkel, tejszínnel.
Összességében ez egy tökéletes leves. Sűrű és észbontóan finom. Önálló fogás, amely után például egy kis sós pogácsa igazán mennyei tud lenni. :)
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 sonka (kanadai) sütőtök - mert ez kevésbé magos, viszont annál édesebb :)
- 1 nagyobb savanykás alma
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 dl tejszín - lm diétában növényi tejszín
- 1 ek vaj/olívaolaj
- só, bors
- kevés chili pehely - opcionális, de egy kis tűz ősszel jól jön :)
- tökmag
- friss kakukkfű
- 1 liter zöldség alaplé
Elkészítése:
Kevés vajon pirítsuk le a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt és a kimagozott, meghámozott almát. Öntsük fel zöldség alaplével, fűszerezzük. Forraljuk fel és főzzük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a friss, felvágott kakukkfüvet és a tejszínt (keveset tegyünk félre mindkettőből a tálaláshoz). Vegyük le a tűzről és egy botmixerrel pürésítsük.
Tálaláskor szórjuk meg tökmaggal, pár szál kakukkfűvel és egy kanál tejszínnel. Van annyira édes ez a fajta sütőtök, hogy semmi más édesítést nem igényel. Ha mégis úgy gondolod, akkor egy kis mézzel/juharsziruppal gazdagítsd! :)
Ezzel el is készült a mennyeien krémes, selymes tejszínes-almás sütőtök krémlevesünk.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!