Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sült csirkecombok szilvás-zsályás zöldségekkel

2019. november 07. - Heni süt neked

Egy olyan receptet ajánlok most, ami ízvilágában nagyanyáink vasárnapi sült húsos, befőttes ebédeit idézi meg. Mert ugye van, aki emlékszik még a befőttre? Amit a nagyi házilag készített (hogyan másképp???), hogy aztán lusta estéken felbontsunk egy üveggel és visszaidézzük a nyár gyümölcseinek ízét vagy épp a már előbb említett hétvégi ebédek mennyei kísérője legyen a sültek mellé. Akkoriban az étkészleteket még úgy árulták, hogy a szett szerves része volt a kompótos tál. 

Na de térjünk vissza ehhez az ételhez. Szerencsére a jó idő miatt szilva még van dögivel, használjuk ki! Készítsünk egy olyan finomságot, ami zöldséges, húsos, zamatos, egyszerűen az egyik legízesebb étel, amit valaha is készíthetünk. Persze, mint (szinte) mindig, ez is pikk-pakk elkészül, semmi extra főzőtudomány vagy alapanyag nem kell hozzá, csak egy kis fantázia :)

img_9504.jpg

Hozzávalók 2 személyre: 

  • 4 csirkecomb felső
  • 25 dkg magozott, felezett szilva
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db cukkini
  • 1/2 doboz csicseriborsó konzerv
  • 25 dkg laskagomba
  • só, bors
  • 1 ek vaj vagy olívaolaj
  • friss zsálya, kakukkfű
  • 1- 2 dl csirkehús alaplé - vagy víz

img_9503.jpg

Elkészítése:

Sózzuk be a csirkecombokat és tegyük forró, nagyon kevés olajat tartalmazó serpenyőbe, először bőrével lefelé. Hagyjuk kisülni a zsiradékot a bőrből, hadd legyen pirult és ropogós, majd kb. 4-5 perc után fordítsuk meg. Egy kevés vizet öntsünk alá, hogy ne égjen oda, majd fedő nélkül süssük tovább, amíg puha lesz a hús, és a csont mellet már nem lesz véres. Ezt ugyan nem látjuk, de érezni lehet. De a biztos az, hogy csirkehús elég hamar elkészül :) Nagyjából 15 perc alatt meg is sül. Persze ez az idő erősen függ a hústól és a tűzhelytől egyaránt. 

Míg ez sül, készítsük el a zöldséges köretet, ami sokkal több ez esetben, mint egy mezei köret! Ez egy ízorgia, pazar finomságok lelőhelye, a tökéletes kiegészítője egy sültnek. De hogy mi is ez, hát lássuk:

Vajon pirítsuk le a felaprított zöldségeket. A vaj azért fontos, mert sokkal krémesebb lesz tőle az ételünk. Először a sárgarépát tegyük bele, majd a csicseri, aztán a gombát, a szilvát és legvégül a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zsályát. Tépkedjük vagy aprítsuk össze! Majd öntsük fel kevés alaplével. Szépen hagyjuk, amíg elfövi a levét és lepirulnak a zöldségek. Közben a szilva, ahogy fő, kiadja magából édes zamatát, és olyan ízt kölcsönöz, az amúgy nem túl karakteres zöldségeknek és a szaftnak, ami igazán pazar és különleges! :)

Ennyi idő alatt pont elkészül a hús is. A lé itt is elpárolgott, a hús lepirult, a bőre ropogós és gyönyörű aranybarnára sült. 

Már tálalhatunk is! Az ételt szórjuk meg friss kakukkfűvel. Jót tesz neki :)

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_9500.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2115231372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása