Egy húsmentes hétfőre igazi kényeztető finomság ez brokkolis cucc. Krémes fetával, sűrű, jó minőségű joghurttal, izgalmasan fűszerezve, sütőben sütve, nem is gondolnátok, milyen tuti kis finomág kerekedik ki belőle. Pedig de! :) Ropogós brokkoli rózsák, krémes, enyhén sós sajttal a tetején, amit inkább kenünk, mint morzsolunk vagy reszelnénk, és legvégül sűrű joghurt enyhe savanysága üdítő hatással lesz így az egész ételre.
Hamar elkészül, csak össze kell állítani, betolni a sütőbe, ott ropogósra megsütni és kész is. Persze nem árt, ha némi fűszerrel is gazdagítjuk az ízvilágát, mint pl. só, bors, kevés fokhagyma szétnyomva, esetleg friss bazsalikom még pluszban is dobhat egyet rajta, amikor tálaláskor megszórjuk vele.
Hozzávalók 2 személyre:
- 75 dkg brokkoli rózsáira szedve
- vaj/olívaolaj
- 20 dkg feta sajt - lm diétában lm/növényi sajt
- 2 dl görög joghurt - lm diétában növényi
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- friss bazsalikom levél
- fekete szezámmag - opcionális
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Előfőzzük ress (félpuha) állapotura a brokkoli rózsákat sós vízben. Majd leöntjük a vizet róla, és jó alaposan lecsöpögtetjük. Mindez a folyamat kikerülhető, ha fagyasztott brokkolit használunk. Egy enyhén kivajazott tűzálló tálba tesszük, kicsit sózzuk, borsozzuk (csak óvatosan a sóval, mert a feta sós!), megszórjuk az aprított bazsalikommal, ezután rátesszük a sűrű joghurtot, végül a fetát is rámorzsoljuk. Betoljuk a sütőbe annyi időre, hogy sajt ráolvadjon, és összesüljenek az ízek. Ez kb. 20 perc.
Tálalás előtt megszórjuk fekete szezámmaggal. Feldobja. Csak ennyi érdeme van, de ez elég :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!