Bármikor jól jöhet egy ízes szendvicskrém. Főleg, ha valami különleges, de mégis ismerős ízekből áll össze. És ha persze egyszerűen, gyorsan el lehet készíteni, akár a gyerekeknek/családnak, akár vendégvárónak. Igen, gyerekeknek! Mert bármilyen hihetetlen, de így meg fogják enni a céklát, sőt a színe miatt alapvetően bejön nekik anélkül, hogy megkóstolták volna. Mert ugye az alapvető kíváncsiság az mindig besegít.
De térjünk vissza magára a céklakrémre. Ez a verzió egy üdítően friss, minden finomsággal gazdagított krém. A cékla enyhén édes, földes aromája, a feta krémes, sós íze, a kapor üdesége, a dió roppanóssága és a pirított rozskenyér langymelegsége együtt a mámorosan finom és tökéletes szendvicset alkotja meg egésszé.
Íme:
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb fej cékla
- 15 dkg feta sajt - lm diétában lm krémsajt
- kis marék dió
- 1 csokor friss kapor
- só, bors, csipet őrölt kömény
- 1 ek (dijoni) mustár
- 1 citrom leve
- teljes kiőrlésű rozskenyér - gm diétában gm kenyér
Elkészítése
Tegyük fel a céklát héjastól sós vízben főni. Nem kell, hogy teljesen szétfőjön, elég ha félpuhára főzzük. Így megmaradnak az ízei, a mélységei ennek a zöldségnek. Hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a héját. Vágjuk fel, majd tegyük késes aprítóba a fél adag feta sajtot, a fűszereket (a sóval csak csínján, mert a sajt sós!) a kapor felét, valamint a mustárt. Facsarjunk bele pár csepp citromot is! Mixeljük össze, amíg krémes állaga nem lesz (én úgy szeretem, ha kicsit rusztikus marad az állaga, vagyis kisebb darabok maradnak benne, nem teljesen pépes).
Ha ezzel elkészültünk, akkor már csak össze kell állítanunk a tökéletes szendvicsünket! :)
Pirítsuk meg a rozskenyér szeleteket, majd kenjük meg gazdagon a céklakrémmel, morzsoljuk rá a feta másik részét, szórjuk meg a durvára aprított dióval és a friss, vágott kaporral. Egy citromszelettel tálaljuk.
Kész is ez a mennyei finomság, ami az ősz és tél jegyeit hordozza magában a cékla csodás aromáival.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!