Vad párosításnak hangzik, pedig hidd el, nem az! Képzelj el egy selymesen krémes, sötét, zamatos szaftot, amiben kényelmesen megpihennek a csirkecombok, amik szép lassan belefőttek ebbe az ízorgiába. Mert hogy ez az. Nem is kicsit! Csokoládé - és itt minimum 80%-os kakaóbabot tartalmazó étcsokoládéra gondolj és ne egy csoki Mikulásra! -, tüzes chili paprika és fűszerek (nem kevés). Alapvetően a mexikói konyha köszön vissza ebben az ételben, de szerencsére már nem számít olyan kuriózumnak, amit csak egy-két bátor gourmet próbál ki. Egyre több csokoládéval készült étel receptje kering a receptek közt, és nem csak külföldön, hanem itthon is. Köszönhetően egy korábbi Juliette Binoche és Johnny Depp főszereplésével készült filmnek, a Csokoládénak. Kellemes film, sok ötletadó recepttel. Ja és Judi Dench-el, ki ne hagyjam már!!! :)
De térjünk vissza a chilis-csokis csirkémre. Ez az étel pazar, testes, méltó része lehet az ünnepi menüsornak, ha kicsit újítani akarnál! Néha érdemes bátran hozzányúlni az ízesítéshez, a fűszerezéshez, az új receptekhez! :)
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 db felső csirkecomb vagy 2 db egész comb
- 2-3 db szárított chili paprika (ancho)
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 rúd fahéj
- só, bors
- egy-egy csipet szegfűbors, őrölt római kömény, koriander mag, szerecsendió, ánizs mag
- 1 ek paradicsompüré
- kis marék aszalt szílva vagy mazsola
- kis maroknyi pörkölt földimogyoró
- 5 dkg minimum 80%-os étcsokoládé
- 1 dl narancslé
- 1,5 dl alaplé vagy víz
- 1 szelet szikkadt kenyér - gm diétában gm kenyér
- kevés zsiradék
Elkészítése:
Érdemes öntöttvas lábosban készíteni, de persze, ha nincs, az sem baj, akkor lehetőleg egy vastagfalú edény válasszunk!
Kevés zsiradékon futassuk meg a chili paprikákat, de csak óvatosan, nehogy megégjen, bár g kis pörkölődés jót tesz neki! Csak annyi ideig hagyjuk az olajban, amíg az átveszi az aromáját. Vegyük ki a paprikákat az olajból és áztassuk be annyi forró vízbe, amennyi épp ellepi. Most jöhetnek a csirkecombok. Mindkét oldalukat pirítsuk meg (kb. 2-2 percig), sózzuk borsozzuk, majd vegyük ki a húsokat az edényből és tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg az egész apróra vágott vöröshagymát (hogy minél jobban egyneművé főjön a mártásba), tegyük bele a szétnyomott fokhagymát, az összes fűszert, a szétmorzsolt száraz kenyeret, az összetört földimogyorót és az aszalványokat. Pirítsuk le az egészet óvatosan, ügyelve, hogy ne kapjon oda ez a fűszermix, tegyük vissza a megpuhult chiliket, majd öntsük fel az alaplével és a narancslével. Forraljuk fel, tegyük vissza a combokat és további 40-50 percre toljuk a sütőbe 160 fokra, ahol hagyjuk szépen összeérni az ízeket (az időtartam a csirkecombok nagyságától erősen függ és attól, hogy öntöttvas lábosban sütjük-e, mert ha igen, akkor plusz időt kell szánni arra, amíg átforrósodik az edény), szétfőni a hagymákat és a chili paprikákat, valamint besűrűsödni a mártást.
Sütő! Ha öntöttvas lábost használunk, akkor nem szabad előmelegített sütőt használnunk, hagyni kell, hogy a vas fokozatosan vegye át a sütő hőjét. Azonban, ha normál edényben készítjük az ételt, akkor 180 fokra melegítsük elő a sütőt, majd miután etettük az edényt, vegyük vissza 160 fokra!
Ha úgy látjuk, hogy már kellően megpuhultak és meg is pirultak a combok (ha úgy tűnik, megégett, ne higgyünk a szemünknek, csak a fűszeres mártás, amivel bevontuk, karamellizálódott - kivétel, ha valóban odaégettük), na akkor vegyük ki a sütőből. Ezután szedjük ki a fahéjrudat.
És most jöhet az étel csúcspontja, a CSOKOLÁDÉ! Adjuk a mártáshoz az apróra összevágott/tört csoki darabokat, és kevergetés mellett hagyjuk, hogy beleolvadjon az összes mennyei ízével, az amúgy is csodásan fűszeres, forró szaftba. Az eredmény egy lágy és selymes, telt és mély ízvilágú étel, ami minden egyes falatjával a Mennyországba repít.
Ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor sütőben felmelegített tortilla lapokra halmozva tálaljuk, amit aztán bőségesen megszórunk friss korianderrel és vékonyra szeletelt lilahagymával. De hogy őszinte legyek főtt, pergő rizzsel vagy polentával is elég pazar! :)
És most lelki szemeid és ízelőbimbóid elé képzeld a csokis, chilis, enyhén narancsos, fűszeres és krémes csirke mole-t, ezt a különleges és fantasztikus ételt. Már csak el kell készítened, hogy meg is kóstolhasd.
A recept egyszerű, habár bonyolultnak tűnik, leírni hosszabb volt, mint megcsinálni!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!