Az ünnepek előtti kímélő ételek sorában most ez könnyű, egyszerű és mégis különleges étel következik. A piacon egy-két termelőnél található még zöldparadicsom. Ha ilyen szerencsénk van, azonnal csapjunk le rá és készítsük el ezt a finomságot. A fasírt reszelt répával és zellerrel van dúsítva/könnyítve, a zöldparadicsom pedig pörköltalappal készült.
Higgyétek el, hogy szervezetünk hálás lesz, hogy fokozatosan készítjük fel az ünnepi nagy traktákra. :)
Hozzávalók 4 személyre:
- 35 dkg darált pulykahús
- 1 kisebb zellergumó
- 1 szál sárgarépa
- 1 db tojás
- só, bors
- 1 kg zöldparadicsom
- 1 fej hagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
Elkészítése:
Reszeljük le a répát és a zellert, keverjük össze a darált hússal és a tojással, fűszerezzük sóval, borssal, majd keverjük össze alaposan. Tegyük egy kiolajozott sütőformába (pl. vekni forma), majd toljuk be az előmelegített sütőbe kb. 45 percre. Persze ellenőrizzük, mert a mennyiség és a sütő is befolyásoló tényezője a sütési időnek.
Miközben sül a fasírt, álljunk neki a zöldparadicsomos pörköltnek. Az alap a megszokott pörkölt alap: zsiradék, hagyma, só, bors, fűszerpaprika. Ebbe tegyük bele a nagyobb darabokra felkockázott zöldséget. Keverjük össze, adjunk hozzá kevés vizet (ennek mennyisége attól függ, mennyire szeretjük bő lére engedi a szaftot, vagy épp mennyire szeretjük sűrűn) és fedő alatt pároljuk puhára. NE főzzük szét, hagyjuk, hadd legyen mit harapni. De persze azért kemény se legyen!
Ha a hús is megsült és a pörkölt is elkészült, akkor már csak a tálalása marad hátra ennek az ínycsiklandó, különleges, könnyű finomságnak.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!