Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Vöröslencse leves gazdagon

- mert újév napján a lencse kihagyhatatlan!

2019. december 29. - Heni süt neked

Ha már új év, és ha már lencse, amit kötelező elfogyasztani valamilyen/bármilyen formában újév napján, akkor jó szívvel ajánlom ezt a tuti kis levest! :)

Azt írtam a címben, hogy gazdagon. Igen, mert ez valóban egy zöldséges bőségtál mindenféle finomsággal. Van ebben minden: vöröslencse, szárzeller, répa, bébi spenót és sok-sok melengető fűszer, mint például friss gyömbér és chili paprika is.

Annyira egyben van ez a leves, hogy ha ezt vesszük mintának, hogy milyen legyen az új esztendőnk, akkor híven tükrözi vágyainkat: tartalmas, változatos, egészséges, kicsit meglepő, melengető, szép és még fokozhatnám...

Mindemellett nem elhanyagolandó, hogy olyan ízvilággal bír, ami nem csak elcsábít, de alaposan ki is elégít! :) Mert egy tál vöröslencse leves elfogyasztása után hátradőlve megállapíthatjuk, hogy a könnyedsége mögött nagyon komoly tartalom van. Kajakóma helyett elégedettséget, és mosolyt varázsol arcunkra. 

Szóval, ha ilyen lesz 2020 is, akkor nem lesz okunk panaszra, sőt! :)

Ezzel az étellel kívánok mindenkinek boldog, új esztendőt, sok finom ételt, nagy közös főzéseket és sok-sok családi/baráti ráérős étkezéséket!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 bögre vöröslencse
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 doboz bébi spenót
  • egy darabka friss gyömbér
  • 1 chili paprika
  • só, bors, őrölt római kömény
  • pár csepp citromlé
  • friss koriander
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek (olívaolaj)
  • 1-1,5 l alaplé vagy víz

img_9908.jpg

Elkészítése:

Egy lábosban melegítsük fel az olajat, majd vágjuk egész apró kockákra a lilahagymát. Sózzuk és hagyjuk megpirulni, karamellizálódni kicsit. Adjuk hozzá a reszelt fokhagyma gerezdet (nem akarunk markáns fokhagyma ízt érezni a levesben, csak egy kis plusz ízt érezni benne - használjuk fűszerként!), majd jöhet a felkarikázott sárgarépa, szárzeller. És most jött el az ideje a fűszereknek: bors, reszelt gyömbér, egy csipet őrölt római kömény, valamit a chili fele aprítva (attól függően, hogy mennyire akarjuk csípősen, tegyük ezt maggal vagy anélkül). Fedő alatt pároljuk félpuhára az egészet kb. 10 perc alatt. 

Ha már az egész konyha isteni illatokkal teli, akkor jöhet a vöröslencse. Öntsük fel az alaplével, forraljuk fel, majd takarékon főzzük.

TIPP: a vöröslencse nagyon hamar elkészül és ha túlfőzzük, akkor egy pépes valami lesz az eredmény, amit nagyon nem szeretnénk. Így figyeljünk rá, ne hagyjuk magára!

Amint eléri a fogkemény állapotot (már MAJDNEM puha, de még harapni lehet), akkor zárjuk el a gázt alatta, hiszen a forró lében tovább fő!!! Ezt ne feledjük!

Ezzel el is készült a leves alapja. Alap, mert a tálaláskor nyeri el végleges formáját, ízét, kinézetét.

Minden tányérba szedjünk egy marék nyers, megmosott bébi spenótot, és erre merjük rá a vöröslencse levest. A tetejére szórjuk a maradék chilit és a felaprított koriandert. Pár csepp citromlével bolondítsuk meg!

MOST készültünk el igazán ezzel a finomsággal, ami kedvence lehet a vegáknak, vegánoknak, de a húsevőknek is épp annyira! :)

Nem egy szokványos lencséből készült étel, de megéri kipróbálni, bevállalni egy kis újítást a megszokott menüben.

Jó étvágyat hozzá! B.Ú.É.K.!!! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_9910.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2115369224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.01.06. 13:20:06

Csak jóval szilveszter után olvastam a receptedet, de nálunk szinte ugyanez a leves volt elsején ebédre. :o)
Én a lencsét gyömbérporral főztem és a végén friss reszelt gyömbérrel elkevert tejfölt, zöldcitromot és friss koriandert adtam mellé kis tálkákban. Zseniális a vöröslencse és a spenót kombinációja.
süti beállítások módosítása