Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Rakott karfiol, friss mentaszósszal

2020. január 09. - Heni süt neked

 Amikor hideg van kint, akkor fokozottan vágyunk a melegre és a melengető ízekre, színekre. Mert nem csak az ízlelőbimbóknak élvezet egy finom kaja, de a léleknek is balzsam. Mint például ez az egyszerű, mindenki által ismert, hagyományos étel, a rakott karfiol. Csakhogy egy kis turbózással különlegessé, ínycsiklandóvá és izgatóvá varázsolhatjuk. Dobjunk be mindent egy kis pluszért. Nagyobb zöldségeseknél, szupermarketekben lehet vágott vagy cserepes mentát kapni, ez nem lehet kihívás. A belőle készült mártás olyan mennyeien harmonizál az egész étel ízvilágával, hogy az leírhatatlan. Üde, friss, csuda finom. A pár szem színes paradicsom nem terheli meg a családi büdzsét, mégis úgy feldobja tálaláskor ezt a finomságot, hogy ezért kihagyhatatlan. Na jó. Az íze is nagyon passzol a rakott karfiolhoz. Ajánlom jószívvel minden vállalkozó szemléletű, főzni szerető olvasómnak. :)

img_8711.jpg

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 75 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg rizs
  • 0,5 l tejföl - lm diétában lm vagy növényi tejföl
  • 15 dkg reszelt trappista sajt - lm diétában növényi sajt
  • 2 db tojás
  • 1 ek olaj
  • só, őrölt bors
  • 1 cs. friss menta
  • 2 dl görög joghurt - lm diétában lm vagy szója joghurt

img_8708.jpg

Elkészítése:

A rizst tegyük fel dupla mennyiségű vízben főni, adjunk hozzá egy csipet sót .A hagymát kockázzuk fel és az olajon dinszteljük meg. Tegyük rá a darált húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítsuk. Amíg készül a hús és a rizs, főzzük meg a rózsáira szedett karfiolt sós vízben. Keverjük ki a tejfölt a tojásokkal. Egy tűzálló tálat vagy tepsit olajozzunk ki és kezdjük el a rétegezést: karfiol, rizs, tejföl fele, hús, tejföl, és a tetejére a reszelt sajt. Tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon addig, amíg a sajt megpirul a tetején. Ez kb. 15-20 perc. Használjunk grill fokozatot! Ne feledjük, hogy már minden elő van főzve, így csak össze kell sülniük és a sajtnak meg kell olvadnia. 

Amíg sül, addig készítsük el a mentszószt: a joghurtot és a felaprított mentát egy botmixerrel pürésítsük. Ha ez megvan, akkor el is készült a rakott karfiolunk, mentaszósszal!. Tálaláskor szedjünk a karfiolból és öntsünk a tetejére mentaszószt.

TIPP: Készülhet piros verzióban, akkor a húshoz adjunk fűszerpaprikát főzés közben.

Nagyon friss, üde és kicsit különleges a mentától ez az amúgy hagyományos étel. A télbe egy kis tavaszt csempészik. :)

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

 

img_8712.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5515163270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása