Amikor hideg van kint, akkor fokozottan vágyunk a melegre és a melengető ízekre, színekre. Mert nem csak az ízlelőbimbóknak élvezet egy finom kaja, de a léleknek is balzsam. Mint például ez az egyszerű, mindenki által ismert, hagyományos étel, a rakott karfiol. Csakhogy egy kis turbózással különlegessé, ínycsiklandóvá és izgatóvá varázsolhatjuk. Dobjunk be mindent egy kis pluszért. Nagyobb zöldségeseknél, szupermarketekben lehet vágott vagy cserepes mentát kapni, ez nem lehet kihívás. A belőle készült mártás olyan mennyeien harmonizál az egész étel ízvilágával, hogy az leírhatatlan. Üde, friss, csuda finom. A pár szem színes paradicsom nem terheli meg a családi büdzsét, mégis úgy feldobja tálaláskor ezt a finomságot, hogy ezért kihagyhatatlan. Na jó. Az íze is nagyon passzol a rakott karfiolhoz. Ajánlom jószívvel minden vállalkozó szemléletű, főzni szerető olvasómnak. :)
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 75 dkg darált sertéshús
- 25 dkg rizs
- 0,5 l tejföl - lm diétában lm vagy növényi tejföl
- 15 dkg reszelt trappista sajt - lm diétában növényi sajt
- 2 db tojás
- 1 ek olaj
- só, őrölt bors
- 1 cs. friss menta
- 2 dl görög joghurt - lm diétában lm vagy szója joghurt
Elkészítése:
A rizst tegyük fel dupla mennyiségű vízben főni, adjunk hozzá egy csipet sót .A hagymát kockázzuk fel és az olajon dinszteljük meg. Tegyük rá a darált húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítsuk. Amíg készül a hús és a rizs, főzzük meg a rózsáira szedett karfiolt sós vízben. Keverjük ki a tejfölt a tojásokkal. Egy tűzálló tálat vagy tepsit olajozzunk ki és kezdjük el a rétegezést: karfiol, rizs, tejföl fele, hús, tejföl, és a tetejére a reszelt sajt. Tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon addig, amíg a sajt megpirul a tetején. Ez kb. 15-20 perc. Használjunk grill fokozatot! Ne feledjük, hogy már minden elő van főzve, így csak össze kell sülniük és a sajtnak meg kell olvadnia.
Amíg sül, addig készítsük el a mentszószt: a joghurtot és a felaprított mentát egy botmixerrel pürésítsük. Ha ez megvan, akkor el is készült a rakott karfiolunk, mentaszósszal!. Tálaláskor szedjünk a karfiolból és öntsünk a tetejére mentaszószt.
TIPP: Készülhet piros verzióban, akkor a húshoz adjunk fűszerpaprikát főzés közben.
Nagyon friss, üde és kicsit különleges a mentától ez az amúgy hagyományos étel. A télbe egy kis tavaszt csempészik. :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!