Ha olyan ízeket keresel, amik ismerősek, de vannak benne új zamatok, amelyek teljesen új megközelítésbe helyeznek egy hagyományos ételt, akkor ez a sütőtökös egybefasírt a te recepted! Az alap ugyan az, csak itt a megszokott áztatott zsemle/kenyér ill. kenyérmorzsa megoldást felváltja a reszelt sütőtök. Ugyan úgy megy bele tojás, fűszerek (ki, hogy szereti - hiszen ez az étel is, jó magyar szokás szerint, családonként másképp készül), na és persze a darált hús. Ha esetleg attól hőkölnél vissza, hogy édes lesz a fasírt, megnyugtatlak: nem lesz az. Persze érezni fogod benne a tököt, hiszen ezért is készíted el, de kellő fűszerezéssel, no meg a megfelelő sütőtök kiválasztásával a tökéletes harmóniát tudod létrehozni ebben az ételben. Szóval a lényeg a fűszerezés, és egy kis kurázsi a főzés területén. :)
Kitűnő megoldás a gluténra érzékenyeknek, fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek.
Tipp 1 - ajánlom figyelmedbe a nagydobosi vagy a hokkaido fajtát, ezek nem annyira édesek, mint a sonka/kanadai sütőtök.
Hozzávalók 4 - 6 személyre:
- 60 dkg darált hús (sertés, marha, csirke, pulyka tetszés szerint)
- 45 dkg tisztított, nyers lereszelt sütőtök
- 2 db tojás
- só, bors, csipet cayanne bors, csipet gyömbér, fűszerpaprika (ízlés szerint)
- 1 kis marék aprított, friss zsálya
- 1 kisebb fej lilahagyma - reszelve
- 1-2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
Ezt az ételt a legegyszerűbb elkészíteni. Hiszen csak összekeverjük a hozzávalókat, alaposan összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt formába töltjük - én egy nagyobb vekni formába tettem -, majd előmelegített sütőbe toljuk és kb. egy órán keresztül sütjük 180 fokon. Ha elkészült, hagyjuk kicsit pihenni, hűlni a könnyebb szeletélés érdekében.
Tipp 2 - kicsit csapkodd oda az asztalhoz a megtöltött formát, hogy a felesleges levegő távozzon, és a töltelék tömörödjön!
Tipp 3 - használj recés élű kést, pl. kenyérszeletelőt, mert azzal sokkal eredményesebb a szeletelés! (nem morzsálódik a fasírt)
Ezzel el is készült ez a különleges, mégis ismerős ízvilágú, hagyományos ételünk.
Szerintem köretként a legjobb megoldás hozzá egy friss, ropogós kevert saláta. Jelen esetben rukkola, jégsaláta, koktélparadicsom, lilahagyma, só-bors, és mézes-mustáros öntet volt az alap.
Természetesen, ha valaki úgy gondolja, hogy szeretne hozzá valami tartalmasabbat fogyasztani, akkor ajánlom a sült édesburgonyát/burgonyát, hagymás-tört krumplit, krémes puliszkát vagy épp habos, krémes krumplipürét. De az biztos, hogy a saláta vagy a savanyúság elhagyhatatlan mellőle!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!