Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sütőtökös egybefasírt

2020. január 12. - Heni süt neked

Ha olyan ízeket keresel, amik ismerősek, de vannak benne új zamatok, amelyek teljesen új megközelítésbe helyeznek egy hagyományos ételt, akkor ez a sütőtökös egybefasírt a te recepted! Az alap ugyan az, csak itt a megszokott áztatott zsemle/kenyér ill. kenyérmorzsa megoldást felváltja a reszelt sütőtök. Ugyan úgy megy bele tojás, fűszerek (ki, hogy szereti - hiszen ez az étel is, jó magyar szokás szerint, családonként másképp készül), na és persze a darált hús. Ha esetleg attól hőkölnél vissza, hogy édes lesz a fasírt, megnyugtatlak: nem lesz az. Persze érezni fogod benne a tököt, hiszen ezért is készíted el, de kellő fűszerezéssel, no meg a megfelelő sütőtök kiválasztásával a tökéletes harmóniát tudod létrehozni ebben az ételben. Szóval a lényeg a fűszerezés, és egy kis kurázsi a főzés területén. :)

Kitűnő megoldás a gluténra érzékenyeknek, fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek. 

Tipp 1 - ajánlom figyelmedbe a nagydobosi vagy a hokkaido fajtát, ezek nem annyira édesek, mint a sonka/kanadai sütőtök.

img_0124.jpg

Hozzávalók 4 - 6 személyre:

  • 60 dkg darált hús (sertés, marha, csirke, pulyka tetszés szerint)
  • 45 dkg tisztított, nyers lereszelt sütőtök
  • 2 db tojás
  • só, bors, csipet cayanne bors, csipet gyömbér, fűszerpaprika (ízlés szerint)
  • 1 kis marék aprított, friss zsálya 
  • 1 kisebb fej lilahagyma - reszelve
  • 1-2 gerezd fokhagyma

img_0115.jpg

Elkészítése:

Ezt az ételt a legegyszerűbb elkészíteni. Hiszen csak összekeverjük a hozzávalókat, alaposan összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt formába töltjük - én egy nagyobb vekni formába tettem -, majd előmelegített sütőbe toljuk és kb. egy órán keresztül sütjük 180 fokon. Ha elkészült, hagyjuk kicsit pihenni, hűlni a könnyebb szeletélés érdekében.

Tipp 2 - kicsit csapkodd oda az asztalhoz a megtöltött formát, hogy a felesleges levegő távozzon, és a töltelék tömörödjön!

Tipp 3 - használj recés élű kést, pl. kenyérszeletelőt, mert azzal sokkal eredményesebb a szeletelés! (nem morzsálódik a fasírt) 

img_0122.jpg

Ezzel el is készült ez a különleges, mégis ismerős ízvilágú, hagyományos ételünk. 

Szerintem köretként a legjobb megoldás hozzá egy friss, ropogós kevert saláta. Jelen esetben rukkola, jégsaláta, koktélparadicsom, lilahagyma, só-bors, és mézes-mustáros öntet volt az alap. 

Természetesen, ha valaki úgy gondolja, hogy szeretne hozzá valami tartalmasabbat fogyasztani, akkor ajánlom a sült édesburgonyát/burgonyát, hagymás-tört krumplit, krémes puliszkát vagy épp habos, krémes krumplipürét. De az biztos, hogy a saláta vagy a savanyúság elhagyhatatlan mellőle!

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_0117.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7015404714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása