Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Zabpelyhes-szilvás morzsasüti

2020. január 17. - Heni süt neked

Nem vagyok egy süti fan. Ezt már többször leírtam. De vannak olyan esetek, amikor egy desszert az dukál, főleg ha vendég jön, akiről tudjuk, hogy szereti az édességeket.És hát bevallom, ez a süti még engem is el tud csábítani. Nem csak amiatt, mert egészséges (azért is), hanem mert mentes a tömény édes ízektől, mert könnyű és mert kellemes édesség. Na, és persze mert egyszerű és gyorsan el lehet készíteni. :)

Alapvetően univerzális, hiszen az év bármely szakában megsüthető, a lényeg, hogy valami savanykásabb, leginkább bogyós gyümölcsöt használjunk (tavasszal-nyáron szinte bármiből elkészíthető, de ősszel-télen is megoldható fagyasztott gyümölcsökkel, mint ahogy most is, fagyasztott szilvából). 

szilva_s_morzsasu_ti1.jpg

Hozzávalók egy 30 cm pitesütő formához:

  • 30 dkg zabpehely (gm diétában gm verzió)
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt (gm diétában rizsliszt vagy gm liszt)
  • 15 dkg sötétbarna nádcukor (vagy édesítőszer)
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 zacskó fagyasztott, magozott szilva
  • 2-3 ek. méz
  • 10 dkg dió vagy mogyoró törve (opcionális)
  • tejszín - na ez már a hedonizmus kapuit döngeti, így ez opcionális :)

szilvas_morzsasuti.jpg

 

Elkészítése

Melegítsük el a sütőt 180 fokra!

A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd egy külön edényben a megolvasztott vajat és a cukor felét keverjük bele ebbe a száraz mixbe (ha gondoljuk, tehetünk bele kevés diót vagy mogyorót is). Morzsás állaga lesz, erre is törekedtünk, hogy ez így legyen. Ennek a felét egy kivajazott piteformába szórjuk, majd alaposan lenyomkodjuk (mondjuk egy pohár aljával), vagyis tömörítjük, hogy valóban összeálljon a tészta. Erre tegyük rá a kimagozott, felengedett szilvákat. Ezt megszórjuk a cukor másik felével és a fahéjjal. Majd ráterítjük  a morzsa megmaradt részét, aminek a tetejére 2-3 kanál mézet csorgatunk. Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 percig süssük.

Hagyjuk kihűlni. Tálaláskor egy kis tejszínt is önthet rá az, aki úgy kívánja, de őszinte leszek, az már meglehetősen tömény élvezet :)

Nagyon finom, egészséges és könnyen elkészíthető édesség, ami a családnak, vagy akár a vendégeknek is el fogja nyerni a tetszését. Garantáltan. :)

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6315412488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.