Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Marharagu birsalmával és sajtos polentával

2020. január 21. - Heni süt neked

Ezt a marharagut úgy képzeld el, mint egy olyan ételt, ami a szádban szétolvad, olyan puha, a fűszerektől és a birsalmától pedig annyira különleges az íze, hogy azt leírni nem lehet, csak gyenge kísérlettel próbálkozni, hogy elképzeld. És ha már itt tartunk: csukd be a szemed, és képzeld el a marhalábszár szaftos, ízes húsát, a birsalma édes-savanyú ízvilágát, amit megbolondít a szegfűbors, a chili, a gyömbér és nem utolsó sorban a nem kevés mennyiségű brandy! Megvan? Elképzelted? Szerintem már ráhangolódtál. Irány a piac, vásárolj be és főzd meg, hogy ne csak a fantáziádban  legyen meg, hanem az asztalodon is. A szádban az íze elvarázsol majd, hidd el nekem!

És akkor még nem is esett szó a krémes, lágy polentáról, mezei nevén puliszka! csak vess egy pillantást a képre! Látod azt a csodás sárga színt? Ez mind a kukoricadara, a jó minőségű vaj és a sajt eredménye. Habos, krémes, felhőszerű tünemény.  Nincs mese! Muszáj elkészítened! :)

img_9543.jpg

Hozzávalók 4 fő részére:

a marharaguhoz

  • 75 dkg marhalábszár 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • 1 dl brandy vagy sherry
  • 2 dl víz
  • 1 nagy birsalma
  • 2 ek mazsola
  • só, bors
  • csipet chilipehely
  • 1 db babérlevéllel
  • 2 szem megtört szegfűbors
  • 1 ek zsiradék - olaj, zsír, kókuszolaj stb...

a sajtos polentához

  • 30 dkg kukoricadara
  • 0,75 - 1 l tej és víz keveréke - km diétában növényi tej vagy lm tej
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg reszelt sajt - lm diétában növényi sajt vagy lm sajt

 img_9540_1.jpg

Elkészítése:

Ragu

Kevés zsiradékon futtassuk meg a felaprított hagymát, majd tegyük rá a felkockázott húst. Fűszerezzük sóval, borssal, összetört szegfűborssal, lereszelt gyömbérrel, babérlevéllel, és kevés chilipehellyel. Pirítsuk át. Öntsük fel vízzel, de csak annyival, hogy alig lepje el. Fedjük le és forrástól számított kb. 40 percig hagyjuk, hogy takarék lángon gyöngyözve forrjon, legyen ideje a húsnak puhulni. Habár ez marhalábszár, de apróra fel van kockázva, így a főzési ideje lényegesen rövidebb! 

Ha már félig megfőtt, de még nem puha (ennek húsnak omlósnak KELL lennie!!), akkor adjuk hozzá a megpucolt és felkockázott birsalmát és a mazsolát. Jöhet a brandy is! :) Igen, tudom, az 1 dl tömény soknak tűnhet, de egyrészről főzés közben elpárolog az alkoholtartalma, másrészről ennek az ételnél szükségünk van az aromájára. És azt pár cl brandy nem adja meg...

Újból fedjük le és főzzük addig, míg a hús tökéletesen omlós nem lesz!

Ez idő alatt elkészíthetjük a köretet.

Polenta

A kukoricadarát tegyük egy lábasba, öntsük fel dupla (bő) mennyiségű tej és víz keverékével, majd sózzuk meg. Folyamatosan kevergessük!!! Amikor el kezd sűrűsödni, akkor óvatosan csináljuk mindezt, mert mint a láva úgy fog pöfögni, és ha ráfröccsen a kezünkre, akkor bizony csúnya égési sérüléseket tud okozni. Szóval csak óvatosan!

Keverjük kitartóan, míg a dara meg nem szívja magát puhulásig. Ha úgy tűnik, hogy túl száraz, nyugodtan adjunk hozzá még egy kis tejet vagy vizet.

Ha elkészült, akkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat és a sajtot. Keverjük habosra velük. 

Azonnal tálaljuk, így finom krémes és lágy lesz! Ha azonban kicsit áll a puliszkánk, akkor se keseredjünk el, terítsük ki kétujjnyi vastagságúra egy enyhén leolajozott nyújtódeszkán (vagy nagyobb tálcán) és vágjuk téglalap alakúra, úgy tálaljuk.

TIPP: Ha megmarad, akkor másnap reggelire egy serpenyőben mindkét oldalát átsütve mennyei finomságot kapunk!

Ennyi idő alatt elkészül a ragu is. 

Nincs más hátra, mint hogy tálaljunk és buja ízekkel a szánkban élvezzük ezt a csodás, és különleges finomságot!

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8915266928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása