Egy könnyed pénteki böjtös ételt ajánlok a figyelmetekbe. Egyre több helyen (zöldséges, szupermarket stb.) már lehet kapni pok choi-t, sőt bébi pok choi-t is. Ez egy ázsiai káposztaféle, ami zsenge és nagyon zamatos. Persze mindenképpen szükségeltetik hozzá némi fűszer, hogy ezt az alapízt kicsalogassuk és még hangsúlyosabbá tegyük. Például a paradicsom nagyon kellemesen harmonizál a pok choi ízvilágával, főleg ha egy kevés chilivel feltüzeljük és mennyei fűszerekkel bolondítjuk meg :)
Az elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Kellemes, üdítő színfoltja lehet egy laza pénteknek.
Hozzávalók 2 személyre:
- 1-1 bébi pok choi vagy 1 db pok choi
- 2 doboz kockázott, jó minőségű paradicsom konzerv
- só, bors, chilipehely, őrölt római kömény, őrölt koriander mag, őrölt édeskömény
- pár csepp olívaolaj
Elkészítése:
Forrósítsunk fel egy (grill) serpenyőt pár csepp olajjal, majd a félbevágott pok choi-t fektessük bele a vágott felületével lefelé. Hagyjuk megpirulni (ezt már kicsit alacsonyabb hőfokon, hogy ne égjen, csak karamellizálódjon), majd fordítsuk meg. Pár perc után vegyük ki és a visszamaradt olajra öntsük rá a konzerv paradicsomokat. Fűszerezzük és hagyjuk redukálódni a szaftot, amíg az besűrűsödik és az ízek koncentrálódnak. Ha elkészült tegyük bele a sült pok choi darabokat.
Tálaláskor szórjuk meg szezámmaggal!
Előkészülettel együtt sem telik 20 percnél többe az elkészítése ennek a különleges, mégis egyszerű ételnek.
Önálló ételként is megállja a helyét, de természetesen körettel is pompás. Ajánlom a rósejbnit, kuszkuszt, kölest, bulgurt vagy épp sima főtt krumplit.
Jó szívvel ajánlom az új ízeket felfedezőknek, az alakjukra vigyázóknak és alapvetően mindenkinek! :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.