Rajongok a jól elkészített krumplipüréért. Azért hangsúlyozom, hogy jól elkészített, mert - valljuk be őszintén -, nagyon el lehet rontani ezt is. Pedig egyszerűnek tűnik, mégis van egy-két alapszabály, amit, ha nem tartunk be, hát, finoman szólva is, fújhatjuk...
A lényeg, amit mindig tartsunk be:
- hideg vízbe tegyük fel főzni
- sózzuk a vizet. alaposan
- langyos tejet, vajat használjunk
- még véletlenül se használjunk botmixert
Ha ezeket betartjuk, akkor mennyei, habos, könnyű és krémes eredményt kapunk.
De most már térjünk rá a mi BROKKOLIS krumplipürénkre!
Hozzávalók:
- 1 friss brokkoli
- krumpli
- vaj
- tej (esetleg tejszín, ekkor a vaj elhagyható)
- só
- szerecsendió
- opcionálisan egy kis parmezán
A törzséről levágjuk a brokkoli rózsákat és félretesszük. A megpucolt burgonyákat felkockázzuk, a törzset pedig ujjnyi vastag karikákra szeljük. Feltesszük forrni egy lábos hideg, sós vízbe. Ha már majdnem megpuhult, akkor beletesszük a rózsák 2/3 részét. Miután megfőtt, leöntjük a levét és a meglangyosított vajas tejet hozzá keverjük a zöldségekhez. Jól összetörjük krumplinyomóval, majd a habosabb, könnyebb, levegősebb állag eléréséért váltsunk fakanálra és keverjük teljes erőbedobással! Lehet, hogy másnap lesz egy kis izomlázunk, de hát a finomságokért is meg szenvedni egy kicsit! :) Hidd el megéri...
Ha nem elég sós, pótoljuk! A szerecsendió országos cimbije a krumplipürének, sőt a brokkoli is nagyon jóban van vele. Épp ezért ki ne hagyjuk! Ha akarunk még egyet csavarni rajta, akkor tegyünk bele egy kevés parmezánt is! Tálaláskor a maradék brokkoli rózsákat tegyük a püré mellé vagy rá.
Az eredmény egy nem csak finom, de a gyerekekkel is könnyen összebarátkoztató ételt kapunk. Ami IGAZÁN FINOM. Önálló ételként is csodás, nem csak köretként.
Őszinte szívvel ajánlom.