Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Mit (t)együnk Indiában? Utazási, étkezési tippek

2016. július 18. - Heni süt neked

India több szempontból is a sokszínűség országa, és ez a fajta izgalmasság nem csak turisztikai vonzerejére, de konyhaművészetére is erősen jellemző. Területe iránt egyre többen érdeklődnek idegenforgalmi szempontból, de fenséges gasztronómiája is meghódította már a világot. Tartományonként ugyan eltérőek a szokások étkezés terén is, de megvannak azok a tipikus indiai ételek, melyeket az országban járva mindenképpen érdemes megkóstolni.

mit-egyunk-indiaban.jpg

(fotó: shutterstock)

 Egészséges ételek diétázóknak is

Az indiai konyha népszerűségét nem csak a változatos, nagyon egészséges és izgalmas fűszerezésének köszönheti,  hanem főleg vegetáriánus ételeinek, valamint a fehérje és a szénhidrát megfelelő párosításának is. Az országot úticélként választva biztosak lehetünk abban, hogy a különböző diétáinkat nem lesz nehéz továbbra is betartani a helyi finomságok elfogyasztása mellett. Például a laktózmentes diétát folytatoknak jó hír, hogy főleg kókusztejjel főznek. A gluténmentes ételeket fogyasztóknak ugyanakkor a főleg basmati rizsből, csicseriborsóból, sokféle zöldségből készült kínálat áll rendelkezésre. Természetesen mindezek kombinációja egészséges, mindenki számára javasolt étkezéseket takar. A rendkívül gazdag fűszerezés, mind a vegetáriánus, mind húsos (birka, de legfőképp csirke) ételeket is igazán különlegessé varázsolja.

 Probiotikumok a belső egyensúlyért

Bár kétségtelen, hogy az egyetlen ételhez használt akár 10 féle fűszer egyedivé és ínycsiklandóvá teszi az asztalra került finomságokat, de ezt a fajta ízvilágot, töménységet és sokszor csípős, erős ízesítést nem mindenkinek bírja a gyomra. Utazás előtt hasznos, ha probiotikum kúrát tartunk, és a nyaralás idejére is magunkkal visszük az értékes összetevőket tartalmazó készítményt. Ennek köszönhetően  gyorsan búcsút mondhatunk a számunkra ismeretlen, talán túl fűszeres ételek okozta hasmenésnek, mivel az emésztőrendszer újra egyensúlyba kerülhet általa. Ne feledje, a jó közérzet azon is múlik, hogy a bélflóra egyensúlyban van-e, és így eleget tud-e tenni feladatának! Egy fontos jó tanács: csak palackozott vizet igyunk, bármerre is járunk Indiában. Ha vásárolunk valamilyen gyümölcsöt, alaposan mossuk meg forralt vízben!

 Curry és az indiai kenyér

A fűszerezést variálva gyakorlatilag végeláthatatlan verzióban elkészíthetőek a húsok, de az egyes rizsfajták, burgonya vagy egyéb zöldségfélék is gyakran megtalálhatóak akár főételként, akár köretként az étlapon. Az indiaiak tipikus kenyere egy lapos kenyér, amit önmagában, de leginkább szaftos ételekhez szoktak  fogyasztani. A naan kenyér vagy épp a chapati, amit a szegények kenyerének is hívnak (só, víz és liszt szükséges csak hozzá) nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Hasonlóképpen, mint az indiai konyha egyik jellegzetessége a CURRY (kari), amely szinte egy életforma, de inkább hívjuk India egyik nemzeti ételének, illetve egy fűszeregyüttesnek. Ezt a karakteres, ezerféleképpen elkészíthető ételt húsos és húsmentes változatban egyaránt készítik. További meghatározója konyhájuknak a ghí, azaz a tisztított vaj, a samosa, vagyis a fűszeres, zöldséges tésztabatyu, és végül, de nem utolsó sorban a chutney-k, vagyis a fűszeres lekvárok, amik az indiai gyarmatosítás idején Nagy-Britanniát hódította meg, majd később az egész világot.

A szív-, és érrendszerre is jótékonyan ható indiai ételek különlegességét gazdag és pikáns fűszerezésüknek és különleges, egyedi ízviláguknak köszönhetik.

Ne rontsuk el nyaralásunkat egy esetleges gyomorrontással, hasmenéssel, inkább az emésztési panaszok elkerülése végett használjuk ki a probiotikumok kínálta előnyöket, ha indiai nyaralásról, pihenésről van szó.

 Kellemes utazást!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr48880964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása