Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Borscs után szabadon...

2016. december 06. - Heni süt neked

Imádom a téli leveseket. Imádom a földes aromájú ízeket. A savanykás, pikáns, céklás, káposztás levet. Ez több, mint egy egyszerű leves. Inkább egytálétel. Ez a szláv országokban olyan népszerű étel tartalmas,  sűrű és valóban ízbomba. Azért írtam, hogy borscs után szabadon, mert ez is olyan, hogy van egy alap, aztán mindenki úgy gazdagítja, egyszerűsíti, ahogy az ízlése és a lehetőségei engedik. Az eredeti borscs elkészítése elég bonyolult, de leginkább időigényes. Lényegesen leegyszerűsítettem az alapreceptet úgy, hogy közben az ízvilága megmaradjon, illetve az én ízlésemet tükrözze. Tehát következzen most ez a verzió.

borscs.jpg

Hozzávalók:

  • 2 közepes cékla
  • 2 db közepes burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 közepes szál póréhagyma
  • 1 ek libazsír
  • 6 db savanyú káposzta levél
  • 5-6 db csemege uborka + lé
  • 40 dkg füstölt sertéscomb
  • só, bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 friss rozmaring ág
  • 1 chili paprika - opcionális
  • 1 tk füstölt fűszerpaprika
  • 1 cs. kapor
  • 1,5 l alaplé vagy víz
  • tejföl - lm tejföl

borscs1.jpg

Elkészítése:

 

A libazsíron dinszteljük meg a felkarikázott pórét, majd adjuk hozzá a kockára vágott füstölt húst. Pirítsuk össze őket. Tegyük bele a karikára vágott répát, a felkockázott céklát és krumplit, és a felcsíkozott savanyított káposztaleveleket. Ez a megoldás azért jobb, mert karakteresebb így a savanyú káposzta, jobban rá lehet harapni, darabosabb. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, rozmaringgal, chilivel, és füstölt fűszerpaprikával, ami még jobban elmélyíti a füstös ízt a hús mellett. Öntsük fel az alaplével és forraljuk össze az egészet! Majd vegyünk vissza a láng erejéből, hogy csak gyöngyözzön a lé. Így főzzük fedő alatt 1 órát. Tegyük bele a végén a csemege uborkát darabolva, öntsünk hozzá a levéből annyit, hogy pikánssá savanyítsa a levesünket. Adjuk hozzá az apróra vágott kaprot és egyet rottyantsunk még rajta. 

Tálaláskor egy kanál tejföllel kínáljuk. Aki szereti, egy szelet rozskenyérrel is eheti. És hidd el, nem ciki, ha a végén kitörlöd vele a tányért! :)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9211956015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.06. 23:12:50

Tény, hogy a te recepted erősen eltár attól amit én használok.
Mondjuk én nem teszek bele uborka levet többek között.

Attilajukkaja 2016.12.07. 17:56:32

@Mr Eggs:
En sem teszek bele savanyu kaposztat, es foleg nem cukrozott uborkat. De ettol meg nagyon jo kis recept!
(Es mivel a hust is kerulom, egeszben fustolt chilivel keszitem. De ez tenyleg nagyon elter az eredeti recepttol, ... ha letezik ilyen.)
süti beállítások módosítása