Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Szaftos húsgombócok krumplipürével

2017. május 11. - Heni süt neked

Szeretjük a fűszeres húsgombócokat. Szeretjük a krumplipürét. Akkor azt leszögezhetjük, hogy ez a recept eleve sikerre van ítélve :)

Szaftos húsgombócok mennyei, krémes pürével egy olyan ízkombó, ami mindenki, de komolyan MINDENKI kedvence húsevő körökben. Egyszerűsége, a húsgombócok friss ízesítése, a fűszerek diszkrét, de hatásos használata teszi oly csábítóvá ezt az ételt. A hétköznapok, de a hétvégék megízesítője lehet. Elkészítése nem okoz gondot, hamar elkészül, tudást,nagy konyhai tapasztalatot nem igényel. Mind a gyerekek, mind a felnőttek nagy kedvence lehet.

Szívből ajánlom :)

 szaftos_husgombocok_krumplipurevel3.jpg

Hozzávalók:

  • 75 dkg darált hús (csirke, marha, sertés - amit szeretünk)
  • 4 ek zsemlemorzsa - gm diétában száraz gm kenyér darálva
  • 1 tojás
  • 2 ek ketchup
  • 1 ek (szemes) mustár
  • 1 ek Worcestershire szósz
  • 1 tk fűszerkeverék (kakukkfű, rozmaring, oregano)
  • só, bors
  • 1 tk hagymapor (ázsiai boltokban olcsón kapható) - opcionális
  • 2 ek olaj
a mártáshoz: 
  • 5 dkg vaj (vagy magarin)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1ek Worcestershire szósz
  • 2-3 dl húsalaplé
  • 2 ek keményítő
  • kevés kakukkfű, rozmaring, oregano
  • 1ek ketchup
  • petrezselyem
a krumplipüréhez:
  • 5 db nagyobb krumpli
  • 5 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1,5 dl tej - lm diétában szójatej, vagy magtej
  • 5 dkg sajtkrém - opcionális
  • só, bors

szaftos_husgombocok_krumplipurevel5.jpg

Elkészítése:
A húsgombócok hozzávalóit tegyük egy keverőtálba és jó alaposan keverjük össze. Nyugodtan használjuk a kezünket!  Vizes kézzel formázzunk nagyjából egyforma, kisebb gombócokat. Egy serpenyőbe tegyük a 2 evőkanál olajat, majd amikor már jó forró a serpenyőnk, rakjuk bele a húsgombócokat. Süssük körbe őket, piruljanak meg jól. Ezek után vegyük ki egy tányérra.

 

Ugyan ebbe a serpenyőbe tegyük a vajat, olvasszuk fel, adjuk hozzá a felaprított hagymát, hagyjuk kicsit dinsztelődni. A kis tálban keverjük ki a keményítőt a húsalaplével, majd öntsük a hagymához, fűszerezzük a mártást és kb. 3-5 perc alatt hagyjuk besűrűsödni és az ízeket összeforrni. Vigyázz, ha túlforralod, újra híg lesz a keményítős szósz!

Ha elkészült a mártás, tegyük vissza a serpenyőbe a gombócokat, rázzuk jól össze a sepenyőben, hogy mindenhol befedje a szósz. Petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét tálaláskor!

És most jöhet az ízletes krumplipüré! A felkockázott burgonyákat tegyük fel sós vízbe főni. Kb. 20 perc alatt megpuhul (ezt egy késsel le tudjuk ellenőrizni). Törjük össze egy krumplinyomóval vagy ha nincs, akkor villával. Adjuk hozzá még melegében a vajat (ekkor már fakanállal keverhetjük habosra), majd a tejet, és ízlés szerint a sajtkrémet. Sózzuk, borsozzuk. 

Tálaláskor a pürére halmozzuk a szaftos gombócokat, friss petrezselyemmel szórjuk meg az egészet.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5812307107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mandulafa7 2017.06.30. 13:23:07

Kedves Heni!
Sajnos nem teljesen gluténmentes ez az étel. Ugyanis a Worcestershire/Worcester szósz tartalmaz árpát, malátát. Kivéve persze ha otthon készíti az ember. :)
süti beállítások módosítása