Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Guacamole, avagy az avokádó mennybemenetele

2017. július 23. - Heni süt neked

Mindenki ismeri, vagy legalábbis hallott már a guacamoléról, a mexikóiak közkedvelt avokádó krémjéről, amit mindenhez használnak. Saláták tetejére, burritókba, sültek mellé, mártogatósnak, pirítósra, puha kenyérre, szinte bármihez, amihez csak akarjuk. Míg korábban nagyon ritka, nehezen elérhető, és drága volt, addigra ma már minden szupermarketben, zöldségesnél lehet kapni. Az igaz, hogy az ára elég széles skálán mozog, de érdemes nézni az akciókat illetve a nagyobb boltok kínálatát. 

Fontos tudni, hogy ha már foltos, fekete a színe, az már nem jó, mellékíze lesz. Csak azokat a darabokat érdemes megvenni, aminek sötétzöld héja egységesen szép és egészséges. Legjobb, amikor már puha, puhább az állaga.

VISZONT! Sokszor úgy lehet olcsón hozzájutni az avokádóhoz, hogy még keményen, majdnem éretlenül árusítják. Ne ijedjünk meg, nyugodtan vegyünk belőle és otthon érleljük be. Erre van egy tökéletes tipp, ami mellesleg az éretlen banánra is igaz: tegyük papírzacskóba az avokádót és 1-2 nap alatt gyönyörűen be fog érni. 

A guacamolénak sokféle elkészítése módja van, én most az alapot mutatom be.

guacamole3.jpg

Hozzávalók:

  • 2 db avokádó
  • 1 kis fej lilahagyma
  • só, bors
  • 1 paradicsom összeaprítva
  • fél citrom leve
  • pár csepp vörösborecet

guacamole2.jpg

Elkészítése:

Az avokádókat vágjuk hosszában ketté a mag mellett. Csavarjuk el a két oldalát és máris szétnyílt. A magra üssünk rá a kés élével, fordítsuk el, és emeljük ki. Egy kanállal vegyük ki a húsát és tegyük egy tálba. Törjük össze egy villával, és öntsük  rá a citromlevet, hogy ne barnuljon be (sajnos ez egy rossz szokása, hogy hamar oxidálódik). A hagymát egész apróra kockázzuk fel és adjuk a krémhez. Sózzuk, borsozzuk. 

guacamole1.jpg

A paradicsomot aprítsuk össze, adjuk hozzá az ecetet, sózzuk, bor sózzuk, de csak óvatosan, hiszen az avokádót is ízesítettük már, majd az egészet tegyük bele a krémbe. Alaposan keverjük össze, és már el is készült a csodás guacamolénk.

Tehetünk hozzá tejfölt, chilipaprikát, koriander zöldet, amit csak szeretnénk. Mint az elején írtam, ez csak egy alaprecept, amit aztán olyanná formálhatunk, amilyenre csak szeretnénk. 

guacamole.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3812678999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2017.07.24. 06:09:15

Sajnos ezek a zöld avokádók többnyire ehetetlenek, beérlelve is vackok. Ha veszek inkább a fekete (sötétbarna) rücskös héjút veszem "ready to eat" változatban. Ezek kellemesen diós ízűek és zsírosan krémes az állaguk.
süti beállítások módosítása