Emlékszel, amikor a vasárnapi rántott hús mellé a nagyi odakészítette a szilva/alma/körte/cseresznye/meggy kompótot? Milyen finom volt a sós és az édes íz harmóniája a szádban. Amikor a tökéletes falatot a roppanós hús, a krumplipüré és a kompót triumvirátusa alkotta... De hova tűnt? Hiszen elkészíteni nagyon egyszerű. Olcsó is. Csudi finom. Vajon kiszoríthatja a chutney? Félreértés ne essék rajongója vagyok annak is. De a kompót a maga egyszerűségében tökéletes. Szerintem ne hagyjuk elveszni a homályba! Alkossunk a Facebook-on "Mentsük meg a kompótot!" rajongói oldalt! Szervezzünk tüntetést az érdekében! Indítsunk polgári csoportokat kerületenként a megmentésére!
De félre a tréfával! Ajánlom jó szívvel a figyelmetekbe az alma és/vagy körtekompótot. Nem csak főételek mellé, hanem nassolásként is . Valami édesre vágysz? KOMPÓT! Valami üdítő italra vágysz? KOMPÓTLÉ!
Klára barátnőmtől ismét kaptam bio finomságokat alma, körte és rebarbara formájában. Naná, hogy felhasználtam mindhármat erre, arra, például na, mire? KOMPÓTRA!
És akkor az összetevőkről. Ez is olyan, mint a halászlé.Ahány ház, annyi szokás. De az alap azért megegyezik: alma/körte, cukor,amit kiválthatunk az általunk kedvelt édesítővel, így cukorbetegek, fogyókúrázók is fogyaszthatják, valamint fahéj, szegfűszeg, citromkarikák, citromlé. Továbbá én szoktam beletenni gyömbért, olykor csillagánizst és szerecsendiót is.
Felkockázzuk nagyobb darabokra a gyümölcsöt, ráöntünk citromlevet, hogy ne barnuljon meg, édesítjük tetszés szerint, hozzáadjuk a fűszereket és a citromkarikákat, majd felöntjük bőven vízzel.Összeforraljuk és kész is. Jómagam nem szeretem, ha szétfő, inkább hagyom egy kicsit ressnek. Ennyi. Ugye milyen egyszerű? És milyen finom!!! Tessék kipróbálni és újból bevezetni a mindennapi étkezésünkbe!