Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fehérboros, garnélás, aszalt paradicsomos rizotto - mert megérdemlem...

2015. február 05. - Heni süt neked

Nemszeretem idő van. Tudom, minden olyan, amilyennek lennie kell így február elején, de olyan szürke és semmilyen minden. Ilyenkor muszáj valami napfényt csempészni ebbe a nagy sivárságba. A napfény ez esetben egy nyárt idéző, finom, krémes rizotto garnélával és egy finom 2013-as olaszrizlinggel. Mert megérdemlem. :)

rizotto.jpg 

Hozzávalók:

  • 25 dkg garnéla rák
  • 2 marék rizotto (kerekszemű) rizs
  • 1 kis üveg aszalt paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés édeskömény (egy gumó negyede)
  • só, bors, chili, olívaolaj
  • fehérbor

Mint minden rizottónál, itt is a lé adagolása  a legfontosabb. Na, de kezdjük az elején!

Megpirítunk egy kevés olívaolajon (én az aszalt paradicsom fűszeres olaját használtam fel) a laskára vágott hagymát. Hozzáadtam az aprított fokhagymát (vigyázzunk, ne égessük meg, mert keserű lesz!). Ekkor beleöntöm a marék rizst, amit kicsit átpirítok, majd felöntöm egy merőkanálnyi húsalaplével vagy vízzel. Kevergetem, majd amikor elfőtte a levét, megismétlem ezt a műveletet. Közben beleteszem a felkockázott édesköményt. Addig ismétlem ezt a felengedős, keverős történetet, amíg a rizs meg nem puhul kellően. Bevallom, én ezt is úgy szeretem, mint a tésztát, kicsit al dente. De még mielőtt elkészülne a rizotto, beleteszem a garnélát, az aszalt paradicsomot, Az utolsó 2 felöntést a fehérborral végzem. Ha elkészült, az eredmény egy krémes és nagyon pikáns ízű rizotto lesz.

Tálaláskor egy kevés, az édeskömény tetejéről levágott kaporral szórom meg a rizst.

Nyugodtan törjünk ki a télből, a megszokásokból és készítsünk nyáriasan könnyű és napfényt és friss szellőt idéző ebédet/vacsorát. Ráadásul 25 perc alatt el is készül. Megéri :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr927143391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása