Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Ha tavasz, akkor TOJÁSOS NOKEDLI!!! Persze fejes salátával...

2015. április 12. - Heni süt neked

Az egyik legbiztosabb jele annak, hogy megérkezett a tavasz, az IGAZI tavasz, amikor az ember lánya elkészíti első tojásos nokedlijét, méghozzá primőr (emlékszik még valaki erre a szóra???) fejes salátával. Hiszen ez a két kifejezés úgy összetartozik, mint Sonny és Cher, mint a Bang & Olufsen vagy épp a Kispál és a borz.Az egyik nincs meg a másik nélkül.

Nálunk nagy hagyománya és értéke volt egy-egy nagyanyám által elkészített nokedlinek és az ő klasszikus ecetes fejes salátájának, tejföllel. Összetartozó ízek, összetartozó színek és illatok. Amikor már a nyitott ablaknál, napfényben fürödve álltak az asztalon csatasorban, arra várva, hogy a család jóízűen, halkan szürcsölgetve az isteni ecetes levet néha felsóhajtson: hmmmmm.... tojásos nokedli! Mert ezt csak úgy jó enni, hogy miközben a szánkban ott van már egy falatnyi nokedli, rátömünk egy adag salátát úgy, hogy közben folyik az édes-ecetes-tejfölös lé a szánk sarkában... Majd később, mintha mi sem történt volna, illedelmesen letörüljük  az állunkra ragadt salátalevél darabkát.

Hát így. Ez nekem a tavasz. Ez nekem nagyanyám visszaköszönő mosolya. Ez nekem a napfény.

 

tojasos_nokedli.jpg

 

tejfolos_fejessalata.jpg

Hozzávalók 4 főre:

A nokedlihez

  • 30 dkg fehérliszt
  • 6 db tojás
  • só, bors
  • olaj

A salátához:

  • 1 db fejes saláta
  • 1,5 dl tejföl
  • cukor, só, bors
  • fehérbor ecet

Elkészítés:

a lisztet összekeverem 1 db tojással, sóval, kevés borssal, majd annyi vizet adok hozzá, hogy laza, nokedli tésztát kapjunk. Ne keverjük ki, akkor jó, ha darabos kissé. Egy nokedli szaggatóval lobogó, sós vízbe szaggatom, majd amint feljön a felszínre a sok kis gyöngy, azonnal leszűröm és hideg vízzel leöblítem. Egy serpenyőben olajat hevítek, majd rádobom a nokedlit és ráöntök 5 db felvert tojást. Átkeverem és ízlés szerinti állapotra sütöm.

A salátát megmosom és a leveleit darabokra tépem. Elkészítem az öntetet, ami vízből, sóból, ecetből, cukorból és kevés őrölt borsból áll. Ha felolvadt a cukor és a só, ráöntöm a salátára. Tálaláskor tejföllel kínálom.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr387360360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása