Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Zöld tea kéregben sült vörös tonhal steak, céklalevél ágyon

2015. június 21. - Heni süt neked

Na. Szóval ez most nagyon furmányosan hangzik, pedig nem egy úri huncutság. Kell hozzá egy jó piac, ahol színes, vegyszermentes, nagyon finom ízű zöldségeket lehet vásárolni (ez esetben a Fény utcai piac), egy másik, ahol megfizethető áron lehet tengeri és édesvízi herkentyűket/halakat kapni (nekem ez mindig a Békásmegyeri piac, mert kedvesek, segítőkészek és nagy a kínálat folyamatosan). Ezt a tonhalat korábban vettem, fagyasztott állapotban, kilós kiszerelésben. Egy ilyenben 6 darab, külön-külön vákumosan lezárt műanyag zacskóban tárolt hal darabok vannak. Minőségi és tökéletes állapotú kiengedés után is. Szívből ajánlom mindenkinek, aki nem szereti az erőteljes halízt!

És ennyi csak a rákészülés. Mert elkészíteni már tényleg percek kérdése. A hogyan kérdésre csak azt írhatom, hogy a fantáziánk szabhat kizárólag határt, más nem. És ha már nyári friss zöldségek: vegyük észre, hogy ilyenkor szinte minden részét fel lehet használni. Most például a céklánál. Annyira zsenge volt még a levele is, hogy nem volt szívem kidobni. És milyen jól tettem! Kevés zsiradékon megforgatva egy, a spenóthoz hasonlatos ízvilágot kapunk, ami nem kíván semmi más fűszert, mint egy kis sót, őrölt borsot, esetleg egy pici fokhagymát.

voros_tonhalsteak.jpg

Hozzávalók:

  • 2 vastagabb szelet vörös tonhal
  • színes sárgarépa
  • lila karfiol
  • színes cékla + a levele
  • kisfejű (főző) hagyma / gyöngyhagyma
  • olaj
  • só, bors, zöld teafű

Elkészítése:

Felteszem főni a félbevágott céklát (csak a lilát), a sárgarépákat (csak a lilákat) és a karfiolt sót vízben.Hamar megpuhul, figyeljük, hogy ne főjön szét! Majd egy másik vízben (hogyne fogja be) ugyan így megfőzzük a világos zöldségeket. Míg főnek, addig kevés olajon megpirítom a hagymafejeket, majd lefedjük, hogy ne égjen oda, de puhuljon is. Ennek sem kell sok idő, 5-8 perc. Ha elkészült, kivesszük a serpenyőből és beletesszük a céklaleveleket, amiket  3-4 darabba felvágtunk.korábban. Sózzuk,borsozzuk, majd 2-3 perc után kész is. ne fonnyasszuk nagyon össze, maradjon kicsit ress. Ez időre megfőttek a zöldségek is. Nem marad más hátra, mint hogy a vörös tonhal steaket beleforgassuk a zöld teafűből, durva szemű sóból és frissen őrölt borsból készült fűszerkeverékbe és kevés olajon megsüssük mindkét oldalát. Átlagosan 1.5-2 percig. A lényeg, hogy NE süssük túl, mert akkor kiszárad és elveszti egyedi zamatát. Akkor jó, ha a közepén egy rosé csík marad. 

Nem csak az ízlelőbimbóknak élvezet ez az étel, hanem a szemnek is! Könnyed, gyors és eszméletlenül finom!!! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr767561468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása