Követelem, hogy adjuk vissza méltó helyét a dagadónak a húsok palettáján! Méltánytalanul szinte kizárólag töltött húshoz használjuk, amikor pedig zseniális választás, ha például egy jó fűszeres, pirított egytálételt készítünk, mint én most. Állaga a puhára főzés, sütés után, mint a legjobb, leghúsosabb oldalasé, csak tömörebb, vastagabb hús. Mondjuk nem nagy kunszt neki ilyennek lennie, hiszen a az oldalas édestestvére. A lényeg, hogy tessék máshoz, másképp is felhasználni, mert igazán megéri.
Most egy tandoori fűszerezésű sült húskockák készültek belőle, sok sárgarépával és burgonyával. Nem vezetek félre senkit, ha azt mondom: MENNYEI!!!!
Hozzávalók:
- 0,5 kg dagadó
- 1 púpos ek. tandoori curry pasta (Pasco márkájút ajánlom)
- 1 ek. barna cukor
- 3 nagyobb sárgarépa
- 0, 25 dkg kisebb burgonya
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, fűszerpaprika, chili
- zsiradék
Elkészítése:
Felkockázom a dagadót nagyobb darabokra, majd kevés zsiradékon megpirítom. Hozzáadom a hagymát, amit szintén emberesre kockáztam. Sózom, majd felengedem annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Fedő alatt puhára párolom majd egy óra alatt, a levének több,mint felét el fogja főni, és ez így jó. Ha már puha, hozzáadom a curry pasztát (ezt a fajtát már szinte minden ázsiai vagy arab boltban kapni, ez a legtisztább összetevőjű eredeti fűszer paszta).Belenyomom a fokhagymát, megszórom a barna cukrorral és egy kevés fűszerpaprikával,valamint beledobok egy kis chilit. Összekeverem és hozzáadom a vastagra felkarikázott répát és a felezett negyedelt krumplit héjában. Immár fedő nélkül lepirítom a szaftját. Egy karamellizált csodát kapunk, ahol a hús szétomlik a szánkban, a zöldségek összeérnek a fűszerekkel és az egész egy harmonikus ízvilágú egytálétel lesz, aminek senki nem tud ellenállni. Higgyenek nekem... :)