Ha nyár, akkor kukorica! Eszünkbe ne jusson ilyenkor konzerv, cukrozott tengerit venni, mert a frissen főtt csövesnél egyszerűen nincs jobb! Emlékeinkbe beleégett, amikor Balatonon illetve az ország bármely pontján található strandon messziről éreztük a főtt kukorica illatát, aminek nem lehetett ellenállni. Pont úgy hozzátartozott a nyaraláshoz, mint a naptej, a víz, a nagyi által csomagolt szendvicsek, sültek, sütik, vagy épp a rántott hekk.
Most egy nagyon egyszerű, nagyon gyors és természetesen (naná hogy) isteni kukorica levest mutatok, amit egy picit megbolondítunk grillezett paprika csíkokkal. Íme:
Hozzávalók:
- 4 cső zsenge kukorica levelestől
- 2 dl tejszín
- só, bors, majoránna
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1 db kápai paprika
Elkészítése:
Feltesszük főni a kukoricát sós vízben. Ha elég zsenge, akkor elég neki 30-40 perc. Kivesszük a csöveket és megfosztjuk a leveleitől. A visszamaradt lét fűszerezzük borssal, majoránnával és tovább forraljuk alacsony hőmérsékleten. A tejszínben elkeverjük a keményítőt és hozzáadjuk a leveshez. Hagyjuk egyet forrni és rögtön elzárjuk alatta gázt (ha túlforraljuk,akkor a keményítő elveszti hatását). Így egy krémes, épp hogy csak krémleves sűrűséget kapunk. A csövekről hosszanti irányban levágjuk egy éles késsel a szemeket, majd beletesszük a levesbe. Miközben az egészet készítjük, a kápiát betesszük a sütőbe és 250 fokon megsütjük addig, amíg jó égett nem lesz a héja. Ha ez megtörtént, akkor tegyük egy nejlon zacskóba pár percre, így könnyen meg tudjuk szabadítani a megégett, megperzselődött héjától a sült paprikát. Felcsíkozzuk és levesbetétként használjuk fel. Különleges és pikáns lesz a levesünk tőle. Persze elhagyható, ha nem szeretjük vagy nem akarunk sütőt bekapcsolni.
Jó étvágyat hozzá! Szerintem tuti lesz, annyira finom... :)