Emlékeim szerint fügét csak aszalva ettünk korábban, azt is inkább télen, sütikbe aprózva. Aztán hirtelen megjelentek egyes menő zöldségeseknél, aranyárban, darabra. Mindez cca. a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején történt. Nagyjából ezzel egyidőben, fügefák és bokrok kezdtek virítani kertekben, ahonnan aztán egész szép termést lehetett "learatni". Köszönhetően országunk egyre inkább szubtrópusi időjárásának, kis hazánkban is elérhetővé vált ez a különleges csemege, melynek íze frissen teljesen más, mint szárítva. Frissen olyan buja, érzéki és krémes. Olyan, amibe jóleső érzés beleharapni, hogy a belső édes hús és a héja enyhén savanyú íze (igen, héjastól esszük!) isteni harmóniát alkosson szánkban, elkényeztetve ízlelőbimbóinkat. De hogy fokozzuk ezt a már-már euforikus érzést, íme egy változat, amit egyszerűen vétek kihagyni, hiszen messze túlmutat a már szinte hétköznapinak számító fügelekvár ízén. Íme a grillezett, sajtos füge:
Itt pedig a kiindulópont:
Hozzávalók:
- érett, nagyobb fügék
- kecskesajt (de jó a mozzarella is)
- méz
- mentalevél (opcionális)
Elkészítése:
Tegyük a fügéket egy tűzálló tálra és vágjuk be kereszt alakban őket. Majd alul kicsit megnyomjuk, ettől kinyílnak, mint a rózsa. A közepükbe diónyi kecskesajtot teszünk (ha mozzarellát használunk, szórjuk meg a sajt tetejét egy csipet sóval), majd pár csepp mézet csorgassunk rá. Hogy a menta ne égjen meg a grill alatt, azt a végén tegyük az elkészült sült fügékre. Tegyük a sütőben grill programra 30 percre és már kész is a mennyei, nyári ételünk, ami lehet baráti vacsorák előétele, desszertje, de lehet bármi. Hiszen olyan finom, hogy megállja helyét, akár egy hűsítő bor társaságában is, csak úgy, a magunk kényeztetésére.