Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A rossz idő levese...

Indiai lencseleves

2015. szeptember 25. - Heni süt neked

Ránk szakadt az ég. Lehűlt a levegő. Előkerültek a vékonyabb, őszi pulcsik, átmeneti kabátok, zárt cipők és gumicsizmák. Eljött hát az idő, hogy melengető, tartalmasabb levesekkel álljunk elő. Családunk meghálálja, gyerekünk szeretni fogja, mert kicsit más íz, kicsit fűszeres, de a mienk! :) Ez az időjárás szinte kiált egy jó meleg, zamatos, finom fűszerekkel tarkított levesért, egytálételért. Nosza...

indiai_lencseleves1.jpg

Hozzávalók 2-4 főre:

  • 35 dkg lencse 
  • 3 db sárgarépa
  • 1 lilahagyma
  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • só, bors, fűszerpaprika,római kömény, koriandermag, gyömbér, szerecsendió
  • chili (opcionális)
  • 1 lime
  • olaj vagy kókusz zsír
  • 1 l zöldség alaplé vagy víz (ízlés szerint lehet több is)

Elkészítése:

Felforrósítunk egy serpenyőt és beletesszük a borsot, a római köményt, koriandermagot és szárazon átpirítjuk, amíg érezzük a felszálló fűszeraromákat. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg! Ha kész, akkor egy mozsárban, vagy kávédarálóban őröljük meg. Ezután egy edényben kevés zsiradékon megpirítjuk a laskára vágott lilahagymát, rászórjuk a fűszereket, a sót, megszórjuk kevés őrölt szerecsendióval, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a kevés fűszerpaprikát. Kicsit hagyjuk, hogy összepiruljanak az ízek, majd beletesszük a felkockázott sárgarépát és az átöblített lencsét. Nem tudom észrevettétek-e, hogy már nincs szükség a beáztatásra, mert nélküle is elég hamar megpuhul. Végül hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel). Hagyjuk felforrni, majd levesszük a lángot takarékra és így főzzük tovább addig, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Tálaláskor pár csepp lime-ot adunk hozzá. Pikáns, fűszeres, mégsem hivalkodó, nyomuló ízvilágot kapunk.

Melengető, igazi rossz idő levese ez az indiai lencseleves. Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr877820596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása