Van az úgy, hogy már unod köretként a krumplipürét. Bármily finom, már uncsi. Mégsem a rizshez vagy tésztához lenne kedved, hanem valami selymesen krémes csodára, ami sültekhez (hétvégi ebéd), vagy akár magában is (gyors vacsora) megállja a helyét. S
Sőt! Van olyan is, hogy a gyerek semmiképp nem akar zöldséget enni. Ezzel a megoldással egyrészt felkeltjük a figyelmét (élénk színek), másrészt meg tudjuk neki mutatni, hogy a cékla, zöldborsó, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya nagyon finom tud lenni. Bevezetésként a zöldségek világába kimondottan ajánlott ez a megoldás.
Lássuk tehát a színesítőket!
Céklás krumplipüré 3 főre: 3 db cékla, 2 db közepes burgonya, 1 tk. vaj, só, bors - megpucolom, felkockázom, sós vízben puhára főzöm, leöntöm a vizet róla, majd hozzáadom a vajat és botmixerrel pürésítem.
Sárgarépás vagy sütőtökös krumplipüré 3 főre: 4 db sárgarépa vagy 3 csésze sütőtök, 2 közepes burgonya, 1 tk. vaj, só, bors - a munkamenet ugyanaz.
Édesburgonyapüré: 3 db közepes batáta (édesburgonya - ez sajnos kicsit drágább megoldás, 900-1200 Ft/kg az ára) - 1 tk. vaj, só, bors, a munkamenet ugyanaz.
Zöldborsós krumplipüré 3 főre: 2 csésze fagyasztott zöldborsó,2 közepes burgonya, 1 tk. vaj, só, bors - a munkamenet ugyanaz, azzal a kivétellel, hogy a borsót külön főzzük meg, sokkal hamarabb elkészül, kb. 3 perc forrástól számítva.
Az egész nem egy nagy truváj, és tudom ezzel (sem) én találtam fel a spanyol viaszt, de gondoltam emlékeztetőként, ötletként, tippként jól jöhet. Hiszen gyors, egyszerű, egészséges és nagyon figyelemreméltó. Ízek különbségei, zöldségek zamata mind előny egy hétvégi, vagy akár hétköznapi fogáshoz. Bevállalósak és gyerekesek előnyben jeligére :)