Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sütőtök mézzel, áfonyával és fetával

2015. november 08. - Heni süt neked

Van, amikor már az ember könyökén jön ki ősszel/télen a sütőtök, főleg krémleves formájában. Ilyenkor kényszeresen mindenki posztol egy általa tökéletesnek tartott verziót, az összes blogger, és gasztro újságíró foglalkozik októbertől a témával. Az igaz, hogy ebben az időszakban megkerülhetetlen ez a zöldség több oknál fogva is. Egyrészt mert szezonja van, másrészt, mert tele van olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amik ilyenkor nagyon jól jönnek a szervezetünknek. És hát az sem mellékes, hogy nagyon finom, és ezerféle felhasználási módja van. Csak egy kis fantázia kell és egy csepp affinitás a főzéshez, sütéshez. Az alábbi recept is csak ennyit igényel és nagyon meghálálja magát. Különleges ízbomba a szájban, kihagyhatatlan. Kicsit édes, kicsit sós. És a mienk :)

mezes_sutotok.JPG

Hozzávalók:

  • 1 közepes sonka/kanadai sütőtök (meghámozva, felkockázva)
  • kevés olívaolaj 
  • só, bors, fahéj
  • fokhagyma granulátum
  • 1 tálca áfonya (lehetőleg friss, de lehet aszalt is)
  • 2-3 ek. méz
  • 10 dkg feta
  • 1 csomag újhagyma
  • kevés friss petrezselyem

Elkészítése:

Melegítsük előre a sütőt 200 fokra, majd egy kevés olívaolajjal megkent sütőpapírral beborított tepsire szórjuk a közepes nagyságúra felkockázott tököt. Ezt is locsoljuk meg pár csepp olajjal. Sózzuk, borsózzuk és egy kevés fokhagyma granulátummal is megszórjuk. Süssük 25 percig 200 fokon, középső rácson. Ha elkészült adjuk hozzá a friss, savanykás áfonyát, és tegyük vissza a sütőbe 10-15 percre, amíg az áfonya kicsit összeesik, megpuhul, szaftossá válik. Ha csak aszalt áfonyához jutunk, akkor áztassuk egy kicsit be meleg vízbe (vagy pálinkába) és utána tegyük a sütőtökhöz, aztán így vissza a sütőbe. Ha elkészült, tegyük egy tálra, szórjuk meg fahéjjal, mézzel és az összemorzsolt fetával. Tálaláskor (ha már kicsit kihűlt) egy kevés petrezselyemmel és a felszeletelt (zöldjével együtt) újhagymával szórjuk meg.

El is készült a köretként (sült húsokhoz mennyei), avagy desszertként is tökéletesen működő ételünk. De bevallom, csak úgy, magában is mennyei elfogyasztani egy hűvös este bekucorogva a kanapé oldalába, egy jó könyvvel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr728056374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása