Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Házi, pálinkás májpástétom

2015. november 09. - Heni süt neked

Hát, igen. Pálinka. Milyen finom is a minőségi pálesz, főleg hidegben, amikor szétárad bennünk melengetőn, miközben a gyümölcsös íz ott kering a szánkban, játszadozva, kényeztetve ízlelőbimbóinkat. Akkor most ehhez adjuk hozzá a házi májpástétom selymes zamatát, enyhén fűszeres ízvilágát, amit megbolondít egy kevés párlat a maga letisztult, nem tolakodó hangulatával. El lehet képzelni ennél finomabbat? Keveset. Nem varázslat otthon elkészíteni mindezt ahelyett, hogy a boltban vásárolnánk mindenféle kutyulékból készített, májasnak csúfolt pépet. 

De térjünk vissza ehhez a csodához. Pikk-pakk elkészül, és a hűtőben (zsiradékkal a tetején lezárt állapotban) akár hosszabb ideig is elálló finomsághoz. Általában nem marad meg 1 napnál tovább, kivétel, ha ipari mennyiséget készítünk, de azt meg minek. Ellenben ajándéknak sem utolsó, kisebb (csinoska) üvegekbe kiporciózva. 

És akkor álljon itt maga a csoda, amit ha kalácsra, pirítósra kenünk, akkor az maga a mennyország. És ha megszórjuk egy kevés mentalevéllel, akkor a máj enyhe testességét oldjuk fel ezzel az üdeséggel. Hihetetlen módon harmonizálnak együtt, de szerintem csak a friss mentával működik igazán. 

hazi_majpastetom1.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • libazsír
  • só, bors, szegfűbors
  • 0,5 dl aszalt szilva pálinka (természetesen lehet bármi más)
  • 1 ek. gránátalma melasz (esetleg ribizlilekvár vagy bodzaszorp)

hazi_majpastetom2.jpg

Elkészítése:

A megtisztított csirkemájat felvágom kisebb darabokra, majd a libazsíron megdinsztelt, karamellizált laskára vágott lilahagymára teszem. Jól összepirítom őket. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl. Akkor jó, amikor már középen nem véres, de még puha az állaga. Érdemes ellenőrizni. Elég hamar elkészül. Sózzuk nyugodtan! A szárnyas máj nem keményedik ettől, de sertés-, marha-, vagy borjúmájnál ezt NE tegyük. Szóval fűszerezzük a sóval, borssal, összetört szegfűborssal (mehet bele 6-7 szem is), majd öntsük nyakon a pálinkával. Csak addig forraljuk, amíg az alkohol elpárolog belőle. Ez idő alatt maga a máj is levet enged, mégpedig isteni zamatosat. Ez keveredve a pálinka pikáns gyümölcsösségével, háááát.... hmmmm... Mennyei. Már ekkor is. DE!  Ha mindezzel kész vagyunk, tegyük aprítógépbe az egészet, adjunk hozzá egy evőkanál libazsírt, és mixeljük krémmé az egészet.  A legvégén tegyük hozzá a gránátalma melaszt. Ez egy sűrű, savanykás, mégis édes gyönyörűség, amit arab delikáteszekben lehet kapni, és ami salátákhoz is fantasztikus. Ezzel feltettük a koronát az egész tetejére. Egy selymes, isteni ízkombinációval ellátott pástétomot kapunk. Tegyük üvegbe, a légbuborékokat ütögessük ki belőle, és olvasztott zsírral tegyük légmentessé, így akár hetekig eláll a hűtőben. Ha marad... :)

Jó étvágyat!

hazi_majpastetom.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr68064266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.09. 22:26:31

Éppen most csináltam, libamájból ( fiatal liba májából), de ezt a pálinkás variációt kipróbálom. A gránátalma melasz ötletért pedig külön köszönet.

cucurbita pepo 2015.11.10. 13:59:42

Ohh, tesztelni fogom mindnképp, én a fehérboros, almás, körtés verziót készítem általában, az is isteni finom, és azonnal elfogy!!!
süti beállítások módosítása