Emlékszel, amikor a vasárnapi rántott hús mellé a nagyi odakészítette a szilva/alma/körte/cseresznye/meggy kompótot? Milyen finom volt a sós és az édes íz harmóniája a szádban. Amikor a tökéletes falatot a roppanós hús, a krumplipüré és a kompót triumvirátusa alkotta... De hova tűnt? Hiszen elkészíteni nagyon egyszerű. Olcsó is. Csudi finom. Vajon kiszoríthatja a chutney? Félreértés ne essék rajongója vagyok annak is. De a kompót a maga egyszerűségében tökéletes. Szerintem ne hagyjuk elveszni a homályba! Alkossunk a Facebook-on "Mentsük meg a kompótot!" rajongói oldalt! Szervezzünk tüntetést az érdekében! Indítsunk polgári csoportokat kerületenként a megmentésére!
De félre a tréfával! Ajánlom jó szívvel a figyelmetekbe az alma és/vagy körtekompótot. Nem csak főételek mellé, hanem nassolásként is . Valami édesre vágysz? KOMPÓT! Valami üdítő italra vágysz? KOMPÓTLÉ!
És akkor az összetevőkről. Ez is olyan, mint a halászlé.Ahány ház, annyi szokás. De az alap azért megegyezik: alma/körte, cukor,amit kiválthatunk az általunk kedvelt édesítővel, így cukorbetegek, fogyókúrázók is fogyaszthatják, valamint fahéj, szegfűszeg, citromkarikák, citromlé. Továbbá én szoktam beletenni gyömbért, olykor csillagánizst és szerecsendiót is.
Felkockázzuk nagyobb darabokra a gyümölcsöt, ráöntünk citromlevet, hogy ne barnuljon meg, édesítjük tetszés szerint, hozzáadjuk a fűszereket és a citromkarikákat, majd felöntjük bőven vízzel.Összeforraljuk és kész is. Jómagam nem szeretem, ha szétfő, inkább hagyom egy kicsit ressnek. Ennyi. Ugye milyen egyszerű? És milyen finom!!! Tessék kipróbálni és újból bevezetni a mindennapi étkezésünkbe!