Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Amikor a rakott kel új formát ölt...

2016. február 03. - Heni süt neked

Van az úgy, hogy az ember lánya egy adott ízt keres, de valami új formában. Sőt olyan is van, hogy csak azon gondolkozik, mi lenne most a legegészségesebb számára úgy, hogy ez íz- és értékvesztés nélkül történjen. Gondolkoztam, hogy cukorbetegként mi lenne most nekem a megfelelő: a gersli, a kelkáposzta, a hús mind olyan, ami nem emeli meg hirtelen a vércukorszintemet, laktató, és nem mellesleg jól kombinálható. Így született meg ez az étel, ami azon túl, hogy tökéletesen passzol az étrendembe, még isteni is. Sőt! 

De a lényeg, a hasznosságán túl, a praktikum. Gyors, egyszerű, és mennyi ízkombináció, ami persze ismerős, hisz ez az étel tulajdonképpen a rakott kel. Henisen. 

 rakott_kel_maskepp.jpg

 

Hozzávalók 2 személyre:

  • 15 dkg gersli (kb. 2 kis bögre)- gm diétában rizzsel
  • 1 db póréhagyma
  • 1 közepes fej kelkáposzta fele
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 25 dkg darált hús (ki mit szeret)
  • só,bors
  • 1 ek. olaj
  • tejföl (opcionális)

Elkészítése:

Először feltesszük a gerslit dupla mennyiségű sós vízben főni 2 gerezd felaprított fokhagymával együtt. Hagyjuk nagylángon felforrni, majd vegyük takarékra és kb. 20 perc alatt meg is puhul. Hagyjuk lefedve végig, még akkor is, ha már elzártuk a lángot alatta. A gőzben még tovább fog puhulni.

Mindeközben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és a megmosott (sártól mentes) pórét vágjuk keresztben ketté, nagyjából ott, ahol a sötétzöld levelek kezdődnek. karikázzuk fel a keményebb, zöld részét, és tegyük az olajba. Sózzuk, így könnyebben puhul, hiszen kiadja a nedvességét. Ha már puhább, adjuk hozzá a darált hús, borsózzuk. Ha elkészült, szedjük ki a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékra (kevés marad, de pont elég lesz) dobjuk rá a póré gyökér (fehér) részét felkarikázva, kicsit sózzuk,majd tegyük hozzá a kelkáposztát, amit felcsíkoztunk, valamint 2 gerezd szétnyomott fokhagymát. Látványosabb, ha szép sötétzöld levelű kelt veszünk! Pirítsuk le ezeket, majd tegyünk hozzá fél deci (igen, csak ennyire kevés) vizet, majd fedjük le. Ez azért szükséges, mert nem párolni, hanem sütni akarjuk, de nem szabad, hogy leégjen, mert akkor keserű lesz. Hagyjuk kicsit ressre, tehát még érezzük a textúráját, a zöld ízét.

Ezzel el is készült az ételünk, ami ízében formájába kitűnő, mondhatni csuda jó lett!

Tálalási tipp: a tányér aljára tegyük a gerslit, rá a pórés kelkáposztát, ennek a tetejére pedig a pirított darált húst. Aki igényli, egy nagy kanál tejfölt is csaphat rá! :)

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr48353096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása