Húsvétra tipp. Gyorsan elkészíthető. Pofonegyszerű. Mindenki kedvence kategória. Nem egy gejl sütemény, hanem az a tavaszi könnyedség, amire ilyenkor már úgy vágyunk. Egy falat mennyország. Egy csipet üdeség. Egy kis könnyed elegancia. Buja élvezet. Mit mondjak még? Szívből és melegen ajánlom. Szó szerint! :)
Hozzávalók:
- 5 dkg (barna) cukor
- 2 tk. őrölt fahéj
- 3 tk. olvasztott vaj
- 10 dkg darált dió, vagy mint ezesetben pár szem durvára vágott dió
- 1 nagyobb savanykás zöld alma
- 1 db élesztős leveles tészta (ez Tante Fanny márka) - gm diétában Schar leveles tésztát ajánlom
Elkészítése:
Melegtísük elő a sütőt 200 fokra. Bontsuk ki a csomagból a tésztát és vágjuk fel a fentiek szerint "kifli" háromszögekre. A csomagolópapír maga a sütőpapír, azt használjuk fel! Keverjük össze egy kisebb edényben a cukrot és a fahéjat. Kenjük meg az olvasztott vajjal a tésztát, majd alaposan szórjuk meg a cukros keverékkel és darált dióval (vagy dió darabokkal) a háromszögeket. A megmosott és a magházától megszabadított almákat vágjuk fel 8 db-ra. A háromszögek szélesebb részére tegyük az almacikket és tekerjük fel kifli formára. A tetejét kenjük meg a maradék vajjal, szórjuk meg a cukros- fahéjas kombóval. Tegyük a sütőbe és cca. 15 percig süssük 180-200 fokon, amíg aranybarna nem lesz.
Vegyük ki a sütőből és pihentessük 10 percre, mielőtt szervíroznánk. Így egy langyos, szaftos, ízes sütit kapunk, ami már nem égeti meg mohó szánkat, csak a finom fahéjas almás lé folyik majd le szájunk sarkán, szégyentelenül, már-már erkölcstelen módon...
Jó étvágyat!!! :)