Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Tavaszi ecetes saláta sonkával

avagy mit kezdjünk a csodás maradékokkal?

2016. március 28. - Heni süt neked

És ha még mindig van a húsvéti sonkából :)

Amikor túl vagyunk az ünnepeken, a nagy evészeteken, és már rá se akarunk gondolni kajára, főleg nem tojásra és sonkára. Amikor kinyitjuk a hűtőt és ott figyelnek a megmaradt retkek, uborkák már majdnem szottyadásnak indulva, de még tartva magukat, na akkor kell valami újat, kissé formabontót kreálnunk a megmaradt finomságokból, amik önmagukban már nem olyan csábítók, de új formában még ínyencségek is lehetnek.

Hát ilyen ez a tavaszi saláta, ami önmagában is mennyei, de akár petrezselymes vagy egyszerű sült krumplival tálalva is csodás ízharmónia. 

tavaszi_fermentalt_salata.jpeg

Hozzávalók:

  • 2 fej retek
  • 1 kígyóuborka
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 szelet főtt, füstölt sonka (lapocka)
  • 6 ek. almaecet
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 ek. méz
  • víz
  • só, bors, 1 szál friss rozmaring, szárított chili

Elkészítése:

Konyhai robotgéppel (vagy kézi uborka gyalun) vékony szeletekre vágjuk a zöldségeket, amit egy jól zárható üvegbe teszünk és lesózzuk. Hagyjuk félórát pihenni. majd ekkor beletesszük a darabokra tépkedett sonkát, a rozmaringot, őrült borsot, chilit. Az ecetet a mézzel és olajjal összekeverjük, ráöntjük a zöldséges sonkára, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy kanállal keverjük jól össze, hogy a zöldség és a hús elkeveredjen, majd zárjuk rá a tetőt és rázzuk össze most így. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek. Másnap reggelire friss pirítóssal ebédre főtt vagy sült krumplival tálaljuk.

tavaszi_fermentalt_salata3.jpg

Különleges, pikáns íze új dimenziókba repíti a külön-külön már megszokott aromákat.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr768532062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2016.06.07. 21:55:39

csorgott a nyálam, ahogy olvastam a a receptet :)

Tökönrúgott Feleségek 2016.06.07. 21:55:46

mondjuk ahhoz, hogy finom legyen, még nem kell bele "őrült bors", elég bele az őrölt is ;)
süti beállítások módosítása