Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egy dekadens sütemény, a borított almás

2016. április 01. - Heni süt neked

 Alma. Lassan véget ér a szezonja, és felváltja a friss, üde eper, málna, és egyéb várva várt gyümölcs. De addig is amíg ez nem következik be, amíg aranyárban vannak és valljuk be nem is túl ízesek a primőr gyümölcsök, jó szívvel ajánlom ezt  a csodás és nagyon egyszerű borított almást. Minden alapanyag adott otthon, de ha mégsem, akkor is könnyű beszerezni a sarki boltból. Az ára is az olcsó kategóriába tartozik. Tudom, a barna cukor nem túl olcsó, nyugodtan helyettesítsük fehér cukorral. Én is csak a kellemes karamelles íze miatt szeretem használni.Ha már...

Vágjon bele nyugodtan minden kezdő is! Nagy sikert lehet vele elérni, nem csak családi körben :)

 

boritott_almas_suti_1.JPG

Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 közepes méretű alma, közepes vastagságúra szeletelve
  • 20 dkg liszt (gm diétában rizsliszt)
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • ½ tk.vanília kivonat vagy 1 fél vanília rúd kikapart magjai
  • 1 dl tej (lm diétában lm tej)
  • tejszínhab (lm diétában növényi hab)

Elkészítése:

Melegítsük előre a sütőt 180 fokra. Egy serpenyőt vajazzunk ki alaposan. Ha nincs olyan, amit be tudunk rakni a sütőbe, akkor használjunk egy kapcsos tortaformát.  Amíg bemelegszik a sütő, olvasszunk fel 5 dkg vajat, szórjuk bele a cukor felét (10 dkg), és kevergessük addig, amíg nem olvad össze a cukorral a vaj. Vegyük le a tűzről és keverjünk el benne egy fél teáskanálnyi fahéjat. Öntsük ezt a mixet a kivajazott serpenyő aljába.  Az almaszeleteket fektessük szépen körbe a vajas karamellre. Öntsük össze egy keverőtálba a lisztet, a sütőport, a maradék fél teáskanálnyi fahéjat és a csipet sót. Egy másik tálban keverjük össze egy kézi mixerrel a maradék cukrot (10 dkg), 10 dkg vajat, tejet, a tojásokat és a vaníliát. Jó habosra dolgozzuk ki. Keverjük össze a száraz és a nedves alapanyagokat, és öntsük az almadarabokra. Simítsuk szét a tésztát a serpenyőben. Süssük 55-60 percig 180 fokon, tűpróbáig. Ha elkészült, hagyjuk kb. negyedórát pihenni, majd egy késsel lazítsuk körbe a serpenyő szélét, tegyünk egy nagy tányért a tetejére,majd egy hirtelen mozdulattal fordítsuk meg. Nem árt a mosogató felett elvégezni ezt a műveletet, mert esélyes, hogy a karamell vagy olvadt cukor, nevezzük aminek akarjuk, folyni fog kissé. Hedonistáknak ajánlom, hogy mindenképp tegyenek egy kanál tejszínhabot a süti tetejére. Abba cukrot tenni azonban már túlzás lenne :)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr138549386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása