Alma. Lassan véget ér a szezonja, és felváltja a friss, üde eper, málna, és egyéb várva várt gyümölcs. De addig is amíg ez nem következik be, amíg aranyárban vannak és valljuk be nem is túl ízesek a primőr gyümölcsök, jó szívvel ajánlom ezt a csodás és nagyon egyszerű borított almást. Minden alapanyag adott otthon, de ha mégsem, akkor is könnyű beszerezni a sarki boltból. Az ára is az olcsó kategóriába tartozik. Tudom, a barna cukor nem túl olcsó, nyugodtan helyettesítsük fehér cukorral. Én is csak a kellemes karamelles íze miatt szeretem használni.Ha már...
Vágjon bele nyugodtan minden kezdő is! Nagy sikert lehet vele elérni, nem csak családi körben :)
- 15 dkg vaj
- 20 dkg barna cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 közepes méretű alma, közepes vastagságúra szeletelve
- 20 dkg liszt (gm diétában rizsliszt)
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- ½ tk.vanília kivonat vagy 1 fél vanília rúd kikapart magjai
- 1 dl tej (lm diétában lm tej)
- tejszínhab (lm diétában növényi hab)
Elkészítése:
Melegítsük előre a sütőt 180 fokra. Egy serpenyőt vajazzunk ki alaposan. Ha nincs olyan, amit be tudunk rakni a sütőbe, akkor használjunk egy kapcsos tortaformát. Amíg bemelegszik a sütő, olvasszunk fel 5 dkg vajat, szórjuk bele a cukor felét (10 dkg), és kevergessük addig, amíg nem olvad össze a cukorral a vaj. Vegyük le a tűzről és keverjünk el benne egy fél teáskanálnyi fahéjat. Öntsük ezt a mixet a kivajazott serpenyő aljába. Az almaszeleteket fektessük szépen körbe a vajas karamellre. Öntsük össze egy keverőtálba a lisztet, a sütőport, a maradék fél teáskanálnyi fahéjat és a csipet sót. Egy másik tálban keverjük össze egy kézi mixerrel a maradék cukrot (10 dkg), 10 dkg vajat, tejet, a tojásokat és a vaníliát. Jó habosra dolgozzuk ki. Keverjük össze a száraz és a nedves alapanyagokat, és öntsük az almadarabokra. Simítsuk szét a tésztát a serpenyőben. Süssük 55-60 percig 180 fokon, tűpróbáig. Ha elkészült, hagyjuk kb. negyedórát pihenni, majd egy késsel lazítsuk körbe a serpenyő szélét, tegyünk egy nagy tányért a tetejére,majd egy hirtelen mozdulattal fordítsuk meg. Nem árt a mosogató felett elvégezni ezt a műveletet, mert esélyes, hogy a karamell vagy olvadt cukor, nevezzük aminek akarjuk, folyni fog kissé. Hedonistáknak ajánlom, hogy mindenképp tegyenek egy kanál tejszínhabot a süti tetejére. Abba cukrot tenni azonban már túlzás lenne :)
Jó étvágyat hozzá!